29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Працівниками міліції викрито підпільний цех з виготовлення контрафактних компакт-дисків

Працівниками міліції викрито підпільний цех з виготовлення контрафактних компакт-дисків

  • 25 вересня, 2008 18:01
Викриття правопорушень у сфері інтелектуальної власності, насамперед, пов’язаних із перевезенням, виробництвом та розповсюдженням контрафактних аудіовізуальних творів, фальсифікованих товарів з незаконним використанням товарних знаків відомих вітчизняних та зарубіжних виробників, а також протидія реалізації на споживчому ринку Житомирщини недоброякісної та підробної продукції – таку мету має оперативно-профілактична операція під умовною назвою «Інтелект», що триває на території області.

На жаль, у нашому пострадянському суспільстві ще не сформувалось належне ставлення до авторських прав, хоча, як зазначив начальник відділення по боротьбі з правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності УДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області Анатолій Корчемлюк, на даний час законодавче регулювання охорони інтелектуальної власності в Україні здійснюється 37 законами та понад 100 підзаконними актами.

Найчастіше неповага до результатів розумової діяльності людини у нас виявляється у незаконному розповсюдженні примірників аудіовізуальних творів та фонограм. Стрімкий розвиток та впровадження інформаційних технологій сприяє і незаконному поширенню неліцензійного програмного забезпечення, що також є порушенням інтелектуальної власності.

Працівники міліції під час проведення профілактичних заходів зосередили свою увагу на перевірці дотримання вимог чинного законодавства як суб’єктами господарювання, що займаються ввезенням і тиражуванням аудіовізуальної продукції, виробництвом та реалізацією комп’ютерної техніки, так і об’єктами торгівлі ними. Звичайно, не оминають і пункти відеопрокату, кінотеатри, комп’ютерні клуби та Інтернет-кафе.

Наразі у м. Бердичеві викрито підпільний цех з виготовлення контрафактних компакт-дисків, які в подальшому реалізовувались у торгівельній мережі райцентру. Контрольна закупівля в одному з пунктів продажу, проведена працівниками міліції, підтвердила незаконність ведення даного виду діяльності. Загалом вилучено контрафактної продукції та обладнання з сировиною на суму близько 50 тис. гривень.

За цим фактом порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 203-1 (Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва) Кримінального кодексу України, якою передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з конфіскацією та знищенням дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання чи сировини для їх виробництва.

Крім того, активно припиняється реалізація контрафактною продукцією, а саме CD та DVD дисками, у торгівельних закладах області. Так, у центральному універмазі м. Бердичева виявлено та вилучено близько 250 СД дисків формату МР 3 з аудіотворами та фонограмами. Подібні правопорушення зафіксовані у містах Житомирі та Коростишеві.

Тож, аби підприємницька діяльність не набувала кримінального присмаку, у будь-якому разі, розпочинаючи власну справу, не завадить ознайомитись із Законами України “Про авторське право та суміжні права” і “Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних” та іншими нормативними актами у цій сфері.
Поділитись

Новини по темі: