Традиційно вважається, що односолодовий віскі має більш яскравий та насичений смак, ніж купажований. Незважаючи на високу якість блендів, дійсно, односолодовий віскі — предмет гордості майстрів винокуріння. Коштують такі напої недешево, тож потрібно знати, як і з чим правильно їх пити, щоб отримати справжнє задоволення, яке здатний подарувати елітний алкоголь.
З чим п'ють односолодовий віскі
Це питання важливе, і універсальної відповіді на нього немає. Противників розведення, запивання та заїдання можна зрозуміти — складний букет елітного алкоголю не хочеться спотворювати та забивати сторонніми присмаками та запахами. Але далеко не кожен може пити алкоголь у чистому вигляді: віскі достатньо міцний.
Як розбавляти алкоголь водою
Односолодовий віскі — міцний алкогольний напій високої якості. Сорти бочкової витримки (Cask strength) містять до 60% спирту. На виробництві перед розливом у пляшки його розбавляють до 40–45 градусів, як, наприклад, під час створення напою Glenmorangie. Фахівці кажуть, що розбавляти віскі небажано, оскільки вода впливає на склад і структуру напою. Якщо без рідини не обійтися, для розведення односолодового напою потрібно використовувати свіжу негазовану м'яку воду з низьким вмістом солі. Її можна додати до алкоголю від третини до половини обсягу, дотримуючись температурного балансу в межах 18–20°С. Додайте воду в келих з віскі та обережно, трохи нахиливши його, круговими рухами розмішайте. На цю процедуру вам знадобиться щонайменше дві хвилини. Не збовтуйте і намагайтеся не змішувати дуже активно. Вдихніть аромат напою ще раз і лише після цього зробіть невеликий ковток.
Чи можна розбавляти односолодовий віскі льодом
Багатогранний смак та аромат односолодового продукту — головний результат старань майстрів-винокурів. Щоб відчути всі нюанси дорогого напою, дати їм розкритися, з льодом треба бути обережним. Різке охолодження згортає смак і аромат. У цьому разі ви не вловите і половини відтінків, які є в елітному віскі. Лід використовується зазвичай для розведення занадто різкого кукурудзяного бурбона та деяких купажованих сортів невисокого класу. Різке охолодження відмінно згладжує неприємний запах і смак. Але це ніяк не стосується елітних напоїв. Отже, якщо вам пропонують розбавити льодом дорогий віскі, краще відмовитися від цього. Якщо потрібно трохи знизити температуру, можна скористатися спеціальним камінням для охолодження — його легко придбати у маркеті важливих штук Маудау. Звичайно, абсолютно неприпустимо вживання з елітним віскі содової, соків, лимонаду тощо. Такі поєднання просто знищать складні смакові відтінки та аромати віскі, які так люблять поціновувачі благородного алкоголю.