15 березня, 2025
Ми в соцмережах

Вибір китайського чаю: на що звертати увагу

  • 15 березня, 2025 9:38

Світ китайського чаю неймовірно різноманітний — на сьогоднішній день існує безліч сортів, які кардинально відрізняються один від одного за смаком, ароматом, дією на фізичному та емоційному рівні. Різним чай роблять особливості ґрунту, види виробництва, кількість сонячного світла, рівень вологості та багато інших факторів, які враховують люди для того, щоб вивести певні види чаю. Зараз у світі налічується понад 400 різних сортів чаю, але кожен з них можна віднести до одного із семи видів. На TheTea можна купити будь-який із них.

Різні види чаю: що слід знати про особливості

Чорний чай – це найпоширеніший вид чаю, який проходить повну ферментацію. Він має насичений смак і високий вміст кофеїну. Чорний чай ідеально підходить для ранкового пробудження та відмінно поєднується з молоком та цукром.

Білий чай родом із високогірних районів провінції Фуцзянь на сході Китаю. Нирки місцевого чайного дерева вкриті світлим пухом, звідси цей чай отримав назву «білий». Нирки та листи після збору практично не обробляються. Їх лише злегка підв'ялюють на відкритому повітрі, після чого сушать, сортують, відокремлюючи нирки від листків, і фасують. При мінімальній обробці білий чай зберігає максимум корисних мінералів, вітамінів та антиоксидантів. Білий чай має дуже легкий смак, ніжний аромат і такий самий злегка вловимий післясмак.

Ферментація зеленого чаю мінімальна проти обробкою чорного, що дозволяє зберегти максимум корисних речовин.

Катехіни - основні поліфенольні сполуки в зеленому чаї:

  • мають противірусну дію;
  • налагоджують метаболізм;
  • допомагають у профілактиці та лікуванні діабету, серцево-судинних та неврологічних захворювань.

Рекомендується пити вранці або вдень через високий вміст кофеїну. Підходить людям, які ведуть здоровий спосіб життя.

Улун відноситься до середньоферментованих чаїв. Ферментації піддаються лише краї листа і його поверхні, внутрішня частина зберігає природну текстуру. На свій смак він нагадує зелений чай, проте за насиченістю все ж таки ближче до чорних. На відміну від багатьох інших сортів чаю, для виготовлення яких використовуються тільки верхні листочки та нирки, для виробництва улуна застосовується зріле листя від дорослих кущів. Ферментація проводиться у природних умовах, у тіні, в ідеалі її ступінь має становити 40-50%. Після цього чай швидко просушують на високій температурі, скручують та досушують повністю.

Пуер, який можна знайти на https://thetea.ua/chay/puer/f/forma=minitocha-tabletky, відрізняється сильною прискореною ферментацією та особливою технологією виробництва. Окислення здійснюється під впливом мікроорганізмів, що впливає на смакові показники. Процес ферментації може тривати кілька років. Чим старший чай, тим вища його цінність. Серед цього сорту відомий китайський чай шу пуер. Напій має густий сильний смак з переважаючими землянистими нотами. Колір відвару темного майже чорного кольору. Пуери представлені у пресованому вигляді у формі цегли, коржика, гнізда і навіть у гарбузі.

Особливості придбання китайського чаю у спеціалізованому магазині

Варто вибрати магазин з гарною репутацією та відгуками та отримати докладну консультацію фахівця.

До чаю варто придбати мінімальний набір спеціального посуду. Підійде недорога порцелянова гайвань і такі ж філіжанки. Посуд із порцеляни дозволить отримає справжній смак, без домішок, а спеціальний чайник з кришкою дасть можливість оцінити аромат, що накопичився після відстоювання.

Спосіб заварювання чаю – найважливіший компонент процесу. Навіть простий розсипний індійський чай стане смачнішим, якщо його правильно заварити. Але лише правильне заварювання по-справжньому розкриє смак якісного китайського чаю.

Теги:
Поділитись

Новини по темі: