Тарілки заведено розглядати як посуд для подачі їжі. Але якщо говорити про заклад громадського харчування, то це дещо більше. Тарілки для ресторану це невіддільна частина гастрономічного досвіду, таке собі “полотно”, на якому шеф-кухар створює свій кулінарний шедевр. А ще вони – важливий інструмент для створення атмосфери закладу.
Де в ресторанах використовуються тарілки
Такий посуд є основою для сервірування й використовується на кожному етапі подачі страв. Їх функція охоплює практичні та естетичні аспекти. Конкретні варіанти використання:
- подача закусок. Для холодних і гарячих використовуються невеликі плоскі або десертні. Це дає змогу елегантно презентувати мініатюрні композиції;
- сервірування основних страв. Тут представлене найбільше різноманіття плоских та глибоких тарілок, які підбираються під конкретний тип та розмір страви. Якщо у вас дуже різноманітне меню, то в магазині Ресто Плюс знайдете весь необхідний посуд для кафе та ресторанів;
- подача супів та пасти. Для перших страв необхідні глибокі тарілки, спеціальні – для пасти. Вони утримують рідину та дозволяють насолодитися ароматом;
- десерти. Задача посуду в цьому випадку – підкреслити витонченість солодких страв та забезпечити зручність споживання;
- хліб та випічка. Використання окремих тарілок дає змогу підтримати порядок та гігієнічність та столі.
Залежно від специфіки ресторану, також вибирають сервірувальні тарілки та підставки, банкетні й фуршетні – для спеціалізованої подачі, наприклад, для азійських страв. Ретельний підбір за призначенням та дизайном – це важливий елемент для професійного та привабливого сервірування, яке відповідає класу закладу.
Огляд популярних різновидів
Світ ресторанних тарілок різноманітний. Є багато форм, розмірів та функціональних особливостей. Їх призначення ми розглянули вище, тепер поговоримо про форми та нюанси дизайну. Так, крім традиційних круглих є й інші, але почнемо з класики. Круглі тарілки – це універсальне рішення, яке підходить для будь-яких страв.
Квадратні надають сервіруванню сучасний, мінімалістичний та геометричний вигляд. Часто використовуються для фуршетів та креативних подач. Овальні ідеальні для рибних страв, асорті чи великих порцій, які витягнуті в довжину. Прямокутні – сучасний вибір для закусок, суші, десертів. На них вдається креативно розмістити елементи страви. Крім того, існують фігурні тарілки нестандартних форм. Вони чудово підкреслюють унікальність страви, використовуються для авторських подач.
Поговоримо ще й про особливості дизайну. Тарілки з бортами мають виражені вертикальні краї. На них зручно утримувати соус, а страва загалом набуває більш акуратного вигляду. Якщо ж поверхня плоска або є лише мінімальне підняття краю, такі відмінно підходять для створення мінімалістичних, таких собі артистичних подач, де страва – головний акцент.
Тарілки “з вушками” мають 2 невеликі ручки по боках. Ця деталь важлива для подачі деяких страв: супів-пюре, жульєнів тощо.
Також є моделі з малюнками, візерунками. Хоча для ресторанів та кафе заведено використовувати однокольорові, переважно білі тарілки, наявність декору на посуді здатна підкреслити стиль закладу.
Вибір тарілок для ресторану чи кафе вимагає глибокого розуміння кулінарних, естетичних і функціональних аспектів. При правильному підборі асортименту такого посуду, який відповідає концепції закладу, вдасться створити ідеальний гастрономічний досвід для клієнтів. Кожен елемент сприяє розкриттю смаку, візуальній привабливості страви та загальному приємному враженню гостя.
Джерело: restoplus.com.ua