Камін у домі — мрія багатьох господарів, але зробити покупку не дають історії невдалого придбання від “знайомих знайомого”. У спеціалізованому магазині можно проконсультуватися, запросити спеціаліста, який підбере обладнання за параметрами будинка, і придбати все для каміна та його обслуговування. Факти про каміни від експертів розвіюють відомі страхи.
Міф 1: камін для дому — це розкіш
Дійсно, камін — відповідальна покупка. Це обладнання, яке слугуватиме не одне десятиліття і не може коштувати дешево. Але в той самий час цінова лінійка дуже різна — від найдорожчих кахельних печей до мобільних біокамінів. Можна підібрати оптимальні за функціональністю та ціною дров’яний камін або піч. Вартість залежить від матеріалу, виду, комплектації призначення. Чавунні та сталеві топки підходять для опалення приміщень, біокаміни — як дизайнерський предмет інтер'єру з живим вогнем.
Камін — це автономне опалення дому. Хазяїн сам регулює температуру, кількість палива і час роботи. До того ж, печі і каміни на дровах у зимовий період обійдуться дешевше газових котлів. Сучасні моделі обладнані системою подвійного допалювання, при якому продукти горіння використовують двічі: догорають у спеціальній камері і додатково акумулюють тепло. У підсумку паливо використовується економно, менше шкідливих речовин викидається через димохід у повітря. У камінах з функцією тривалого горіння дрова не горять, а тліють протягом 8—10 годин і повільно обігрівають приміщення.
Міф 2: каміном не можна обігріти будинок
Каміни і топки закритого типу використовують як альтернативне опалення заміського будинку або дачі. У них вогонь горить за скляними чи металевими дверцятами. Так краще зберігається тепло, і його можна використовувати для обігріву не тільки кімнати, де встановлено піч або камін, але й суміжні кімнати. Для цього вибирають прилади з повітряним або водяним опаленням.
- З повітряним опаленням. Нагріте в каміні повітря нагнітається по системі труб і обігріває суміжні кімнати.
- З повітряним опаленням. Нагріта вогнем каміна вода потрапляє в систему опалення будинку та батареї.
ККД камінів закритого типу — до 75%. Топки виробляють з чавуна і сталі. Чавун довго нагрівається і поступово віддає тепло в приміщення. Сталеві топки додатково облицьовують всередині цеглою-шамотом, керамікою, які акумулюють тепло.
Міф 3: камін складно обслуговувати самому
Найскладніша частина в обслуговуванні каміна — це монтаж. Для класичних камінів треба підготувати фундамент, провести димохід і вентиляцію, встановити камін і провести оздоблювальні роботи. Цю частину виконують спеціалісти. Далі, засвоївши прості правила, прилад обслуговують самостійно. Важливо навчитися безпечно розпалювати вогонь, стежити за тягою і правильною роботою димохода.
Якщо придбано камін доброї якості і правильно його встановлено, обслуговування каміна не буде складним. У спеціалізованому магазині підберуть аксесуари, які полегшать щоденний догляд за приладом.
Коли возитися з дровами та димоходом зовсім немає часу, але хочеться мати в домі живий вогонь, вибирають біокаміни. Їх можна встановлювати в будь-якому місці будинку чи квартири. Моделі існують найрізноманітніші: великі напольні, настінні, вбудовані, острівні, мінікаміни, які ставлять на полицю чи на стіл для особливої атмосфери. Єтанол, на якому працює прилад, дає яскраве полум’я без диму, сажі та кіптяви. Тільки для повноцінного опалення приміщення біокамін не підійде.
Міф 4: каміни — це пожежонебезпечно
Камін — це живий вогонь, під час експлуатації важливо дотримуватися правил пожежної безпеки. Особливо це стосується відкритих камінів, у яких вогонь не захищений склом чи металом дверцят, і до нього є вільний доступ. Важливо регулярно чистити димохід, перевіряти тягу, провітрювати приміщення. У закритих топках вогнище за скляними дверцятами, і ризик потрапляння іскор на килим набагато менший. Біокаміни обладнані системою автоматичного відключення на випадок, якщо прилад перевернеться чи полум’я задме протягом.