25 листопада, 2024
Ми в соцмережах

Як вибирати справжній шоколад

  • 21 червня, 2024 14:04

Десерти, різні солодощі подобаються дітям і дорослим. Особливо серед інших ласощів виділяється шоколад. Йому віддають перевагу через натуральність складу, приємний смак та аромат. Але, щоб зробити виготовлення дешевшим, деякі виробники змінюють класичну рецептуру. Через це продукт втрачає якість, смак і корисні властивості. Тому важливо знати, як вибрати справжній шоколад.

Складники десерту

Перше правило придбання якісного продукту — перевірка його компонентів. До складу справжнього шоколаду, залежно від виду (гіркий, темний, білий чи молочний), входять: какао (у вигляді масла чи порошку), цукор (пудра), сухе молоко. Жодних інших інгредієнтів бути не має. Виняток — плитки з начинкою, наприклад батончики Рошен чи інші види шоколаду з наповнювачами. Також важлива частина вмісту какао-бобів. У них — найбільша користь цього виду десерту. Не рекомендується купувати шоколад із рослинними жирами, пшеничними або соєвими компонентами. Шкоди вони не завдають, але займають місце потрібних в оригінальній рецептурі компонентів.

Способи перевірки якості

Під час придбання шоколаду звертається увага на привабливість обгортки. Інколи покупці читають склад. Багато хто дивиться на термін придатності (він має бути в межах 6 місяців). Але є способи, як перевірити якість продукту, коли він вже розгорнутий:

  • Зовнішній вигляд. Поверхня справжніх плиток блискуча, а на зламі текстура матова.
  • Запах. Має бути характерний, без докучливих ароматів ванілі, кориці або інших добавок.
  • Звук. З розламуванням на частинки чується дзвінкий хруст.
  • Час танення в роті. Шоколад розсмоктується повільно, не пристає до зубів, його не потрібно жувати.

Однак зовнішній вигляд не завжди правдиво свідчить про справжність. На поверхні навіть висококласного продукту можуть з'явитися білі плями. Такий ефект спостерігається, коли не дотримувались умов зберігання або якщо шоколад декілька разів танув та застигав.

Методи домашніх досліджень

Буває, що склад шоколаду невідомий, а зовнішній вигляд наводить на сумніви. Якщо купувати продукти на Маудау, такого не станеться. Але в інших ситуаціях можна провести декілька простих дослідів. Особливо цікаво це буде дітям. Перевірка молоком передбачає занурення частинки плитки чи батончика в стакан із цією рідиною. Якщо вони потонуть — шоколад справжній. Продукт із вмістом сторонніх домішок поступово спливе на поверхню. Ще можна застосувати метод заморожування. На якісному шоколаді після цього з'явиться білий наліт. Цікавий дослід — взяти частину плитки й тримати в стиснутій руці впродовж 20 секунд. Вона має розтанути. Якщо ні, какао-масло замінено на інше. Температура танення виробу з какао-бобів — 32 ⁰C. Розуміючи, як перевірити якість шоколаду, можна в будь-який час насолоджуватися цим корисним та смачним продуктом.

Поділитись

Новини по темі: