Чи хотіли б ви розпочинати кожний день з якісної та смачної кави? Для одних випити кави це просто спосіб прокинутись, для інших особливий щоденний ритуал. Справжні кавомани не уявляють свій ранок без гарячої чашечки зернової кави. Все ж у щоденному ритмі життя, буває важко виділити достатньо часу, щоб зварити напій, тому багато хто віддає перевагу розчинному виду кави. Так, приготувати її не складно та досить швидко, однак навіть найдорожча розчинна кава ніколи не зрівняється зі справжньою зерновою, яка містить достатньо кофеїну, щоб по справжньому підбадьорити та надати сил та енергії!
Справжня зернова кава має багато переваг та особливостей, а кількість її шанувальників постійно зростає. Справжні кавомани купують, як мелену каву, так і в зернах та самостійно її перемелюють до потрібного рівня безпосередньо перед приготуванням. Та перш ніж братися до процесу приготування, потрібно розібратися як же правильно вибрати зернову каву? Ми підготували декілька простих рекомендацій щодо цієї теми, аби ви приготували смачний та ароматний напій, що принесе тільки позитивні емоції.
Топ-5 критеріїв вибору зернової кави
Ось п'ять практичних та обґрунтованих пунктів, беручи до уваги які, ви самостійно можете вибрати добру каву в зернах:
- Найперше це свіжість. Одразу після обсмажування кава має неприємний запах, адже продовжується виділення вуглекислого газу, тому готувати її одразу не можна, вона має декілька днів постояти та “відпочити”. Взагалі, термін повного розкриття кавових ароматів – це не більше тридцяти днів, саме тому краще обрати зерна, що обсмажували не більше ніж місяць тому. Це не означає, що по закінченню даного терміну продукт стане неякісним, чи шкідливим для здоров'я, зовсім ні, адже запаковані зерна у вакуумному пакуванні можуть зберігатись до року. Просто кавовий аромат може стати вже не таким насиченим, а смак втратити свої унікальні властивості. Однак не потрібно впадати в крайності та не гнатись за кавою прямісінько із ростеру, оптимальний варіант це 5–7 днів після обсмаження. Тому логічно допустити, що навіть найкраща та найдорожча італійська чи португальська кава може бути несмачної саме через те, що на транспортування з іншої країни витрачається дорогоцінний час, за який зернятка втрачають свої особливі властивості. Якщо при відкритті упаковки ви відчуваєте неприємний запах гарі чи взагалі плісняви, то продукт не можна назвати свіжим та його краще не вживати, а повернути у магазин. Також самі зернятка мають бути цілі, непошкоджені та без тріщин, адже через ці дефекти кава втрачає той самий неповторний смак.
- Далі – ступінь обсмаження. Насправді їх існує дуже багато, але ми поговоримо про найпопулярніші. Їх визначають за кольором готового зерна: світлий, середній та темний рівні. Отже, більш детальніше поговоримо про кожний. Світлий ступінь обсмаження (температура приготування 180-205°C). Найтрендовіший метод, при якому зернятка мають світло коричневий та коричневий відтінок. Ідеальна для заварювання крапельним методом, у професійному апараті, адже саме в цьому випадку повноцінно розкриваються всі властивості зерна. У домашніх, більш простих, кавомашинах напій буде мати надто кислуватий присмак, навіть трішки неприємний. Середній ступінь обсмаження (температура приготування 210-230°C). Найпопулярніший метод серед українських споживачів. Зерно має гарний коричневий колір з білою прожилкою, виглядає дуже ефектно. Саме цей метод вдало підкреслює особливості кожної кави, смак насичений та приємний, присутня кислинка, але її рівень буде залежати від обраного виробником сорту. Даний метод є універсальним, адже приготувати каву можна практично будь-яким зручним вам способом: у кавоварці, турці чи звичайній чашці. Темний ступінь обсмажування (температура 240-250°C). Сировина має насичений темно коричневий колір, без білої прожилки та з маслянистим покривом. Приготована кава виходить дуже насичена, тягуча, та з гіркуватим присмаком. У чистому вигляді її вживають рідко, більше на любителя, а от в поєднанні з молоком, гіркуватість стабілізується та вдало підкреслює основний смак.
- Наступний критерій – це сорт кави. Основними видами сорту є арабіка та робуста. Чим вони різняться та які особливості мають?
Арабіка. Найпопулярніший сорт кави у світі! Їй притаманна приємна кислинка та невеликий вміст кофеїну. Має багато смакових та ароматичних властивостей, адже в момент дозрівання активно вбирає в себе смаки, в залежності від того де виростає. Саме арабіка займає майже 90% всіх кавових плантацій, при чому рослина досить вимоглива та потребує особливих кліматичних умов.
Робуста. Цей сорт багато дешевший за попередній, до того ж кавове дерево зовсім не вибагливе та рідко піддається різного роду захворюванням. Але напій зварений виключно з робусти мало кому сподобається, адже має одноманітний землистий присмак. Зернятка, на жаль, не відрізняються багатою смаковою палітрою, однак саме робуста надає більшої міцності й терпкості, та саме завдяки неї, напій має гарну та золотаву пінку.
Виробники також пропонують цікаві бленди арабіки та робусти, подібні комбінації роблять каву надзвичайно смачною!
- Рівень помелу. Головне правило – це перемелювати зерна безпосередньо перед приготуванням. Ми не радимо купувати вже фасовану мелену каву, якщо тільки вона не у вакуумних капсулах. В інших варіантах при контакті з повітрям вона швидко втрачає свої властивості та аромати. До того ж ви не можете знати, яке було зерно. Чи воно ціле, чи свіже, чи без дефектів? Часто недобросовісні виробники додають неякісні, зіпсовані або взагалі пересмажені зерна. Тому якщо у вас немає власної кавомолки, при покупці попросіть змолоти вам зерно, але все ж рекомендуємо придбати власний девайс.
- І останнє – це пакування. Обираючи каву зверніть увагу й на упаковку. На ній обов'язково має бути присутній дегазуючий клапан, кожен виробник по своєму його прикріплює, але він має бути. Річ у тім, що деякий час після обсмаження зерна виділяють вуглекислий газ, тому якщо він вчасно не виходить, продукт починає “задихатися” та швидко псується. Також завдяки клапану дегазації, ви самостійно можете перевірити чи свіжа кава у вас в руках, достатньо трішки натиснути на упаковку, цей клапан відкриється та ви відчуєте аромат, якщо він слабкий, ледве відчутний та з ароматом гарі, то це зіпсована кава, а якщо аромат сильний та приємний, відчуваються нотки горіха чи какао, то можна сміливо брати.
Після розкриття пакування, зерно звичайно має прямий контакт з повітрям, тому краще випити каву якомога швидше, а щоб не потрапити в таку пастку, краще купувати невеликі об'єми продукції.
Також на зворотній стороні має бути інформація щодо сорту, дати виробництва та ступенем обсмаження, звідки привезена сировина, її процентне співвідношення (якщо це купажі) та адреса виробника.
Ми впевнені, що користуючись цими порадами ви оберете найкращу зернову каву за власними смаковими вподобаннями. Звичайно, що доведеться спробувати не один вид кави, та познайомитись не одним брендом, але ці експерименти приємні та згодом ви знайдете каву, що насичуватиме не тільки фізично, але й позитивними емоціями!