Дискусії щодо цих органічних сполук тривають вже давно. Дієтологи, спортсмени, люди, які ведуть здоровий спосіб життя та кухарі розкололись на прихильників і противників вуглеводів. Але всі сходяться в одному - ці сполуки є основним джерелом енергії для нашого організму. А пропорції вживання - справа індивідуальна.
Тож проаналізуємо, які продукти з високим вмістом вуглеводів є найкращими друзями нашого життя та чи варто відмовлятись від цієї важливої сполуки.
Енергія та користь
Перш за все з’ясуємо, для чого нам потрібні вуглеводи і чи можливо обійтись без них.
Відомо, що головна функція вуглеводів - енергетична. Ці органічні сполуки разом з білками, жирами і нуклеїновими кислотами є складовою частиною клітин усіх живих організмів. Це рушійна енергія, завдяки якій працює наше тіло та мозок. Вони з їжі перетравлюються і розщеплюються на глюкозу.
Варто пам’ятати, що повна відсутність вуглеводів завдає шкоди:
- травному процесу, адже клітковина - теж вуглевод;
- знижує метаболізм практично всіх вітамінів;
- спричиняє проблеми з концентрацією;
- зниження працездатності;
- найнебезпечніші наслідки - це порушення мислення (когнітивна дисфункція).
Допустимою межею вживання вуглеводів є мінімум 50-80 г на добу.
При цьому не потрібно й зловживати продуктами з цими сполуками. Адже занадто багато вуглеводів, які перетворюються на глюкозу, в результаті накопичення, утворюють жир. Але ця формула працює за принципом активності тіла: якщо організму потрібно більше палива, жир перетворюється у глюкозу, і вага тіла знижується.
Корисні моменти
Окрім забезпечення клітин для підтримки метаболізму і життєдіяльності, продукти з вмістом вуглеводів мають корисні функції:
- знижують рівень холестерину і відповідно вагу тіла;
- підтримують енергію і стабілізують рівень цукру в крові;
- допомагають зменшити проблеми функціонування центральної нервової системи.
Рейтинг вуглеводних продуктів
Перейдемо до рейтингу продуктів, у яких високий вміст вуглеводів та які корисні здоров’ю.
- Божественний олімп вуглеводів очолює хліб та макаронні вироби (при виборі зверніть увагу на цільнозерновий склад);
- Фрукти, особливо яблука, груші, банан;
- Вівсяна каша - фаворит у своїй царині;
- Овочі: особливо буряк, картопля, батат;
- Бобові, особливо нут і сочевиця;
- Кіноа;
- Ягоди: чорниця і малина.
Погані вуглеводи
Поряд з корисними вуглеводами маскуються й “шкідливі”, особливо при регулярному їх вживанні, що можуть спровокувати:
- підвищення цукру в крові;
- ожиріння;
- втому, перепад настрою, депресію.
Тому варто пам’ятати, що різні види вуглеводів неоднакові за своїм впливом на організм. В залежності від обробки вуглеводи є “шкідливими” та “здоровими”. До поганих зараховують продукти з обробленим рисом і борошном, солодкі напої (соки й газовані напої) і випічку, включно з печивом і хлібом.