20 листопада, 2024
Ми в соцмережах

Енергія під рукою: у яких продуктах найбільше вуглеводів

  • 6 лютого, 2023 17:53

Дискусії щодо цих органічних сполук тривають вже давно. Дієтологи, спортсмени, люди, які ведуть здоровий спосіб життя та кухарі розкололись на прихильників і противників вуглеводів. Але всі сходяться в одному - ці сполуки є основним джерелом енергії для нашого організму. А пропорції вживання - справа індивідуальна. 

Тож проаналізуємо, які продукти з високим вмістом вуглеводів є найкращими друзями нашого життя та чи варто відмовлятись від цієї важливої сполуки.

Енергія та користь

Перш за все з’ясуємо, для чого нам потрібні вуглеводи і чи можливо обійтись без них. 

Відомо, що головна функція вуглеводів - енергетична. Ці органічні сполуки разом з білками, жирами і нуклеїновими кислотами є складовою частиною клітин усіх живих організмів. Це рушійна енергія, завдяки якій працює наше тіло та мозок. Вони з їжі перетравлюються і розщеплюються на глюкозу.

Варто пам’ятати, що повна відсутність вуглеводів завдає шкоди:

  • травному процесу, адже клітковина - теж вуглевод;
  • знижує метаболізм практично всіх вітамінів;
  • спричиняє проблеми з концентрацією;
  • зниження працездатності;
  • найнебезпечніші наслідки - це порушення мислення (когнітивна дисфункція).

Допустимою межею вживання вуглеводів є мінімум 50-80 г на добу.

При цьому не потрібно й зловживати продуктами з цими сполуками. Адже занадто багато вуглеводів, які перетворюються на глюкозу, в результаті накопичення, утворюють жир. Але ця формула працює за принципом активності тіла: якщо організму потрібно більше палива, жир перетворюється у глюкозу, і вага тіла знижується.

Корисні моменти

Окрім забезпечення клітин для підтримки метаболізму і життєдіяльності, продукти з вмістом вуглеводів мають корисні функції:

  • знижують рівень холестерину і відповідно вагу тіла;
  • підтримують енергію і стабілізують рівень цукру в крові;
  • допомагають зменшити проблеми функціонування центральної нервової системи.

Рейтинг вуглеводних продуктів

Перейдемо до рейтингу продуктів, у яких високий вміст вуглеводів та які корисні здоров’ю. 

  • Божественний олімп вуглеводів очолює хліб та макаронні вироби (при виборі зверніть увагу на цільнозерновий склад);
  • Фрукти, особливо яблука, груші, банан;
  • Вівсяна каша - фаворит у своїй царині;
  • Овочі: особливо буряк, картопля, батат;
  • Бобові, особливо нут і сочевиця;
  • Кіноа;
  • Ягоди: чорниця і малина.

Погані вуглеводи

Поряд з корисними вуглеводами маскуються й “шкідливі”, особливо при регулярному їх вживанні, що можуть спровокувати:

  • підвищення цукру в крові;
  • ожиріння;
  • втому, перепад настрою, депресію.

Тому варто пам’ятати, що різні види вуглеводів неоднакові за своїм впливом на організм. В залежності від обробки вуглеводи є “шкідливими” та “здоровими”. До поганих зараховують продукти з обробленим рисом і борошном, солодкі напої (соки й газовані напої) і випічку, включно з печивом і хлібом.

Поділитись

Новини по темі: