18 листопада, 2024
Ми в соцмережах

Чорний чай з Китаю – знайомий незнайомець

  • 6 лютого, 2024 17:30

Впевнені, що більшість з вас пили чорний чай. Китайці, гадаємо, так само. Але чорний чай, який п’ють в Європі і в Китаї – не одне й теж. В чому відмінності і як смакує знаменитий чорний сорт Дянь Хун, пояснили експерти чайного магазину New Tea.

Чорний чай – найпопулярніший напій в Україні після води. Якщо рахувати на вагу суху заварку, то кожен українець випиває 500-600 г чаю на рік. У 85% покупок обирають чорні сорти. Але є одне «але». Чи знаєте ви, що звичний для нас чай чорний на батьківщині цього напою в Китаї називають інакше – червоний чай. І назву свою він отримав за характерний червоно-коричневий колір настою. А чорним в Піднебесній вважається інший чай. В чому його особливість, розберемося далі.

Справжній чорний чай

Згідно китайській класифікації існує 7 окремих груп чаїв: від білих до чорних, які відрізняються за ступенем ферментації чайного листя. Червоні сорти окислюються на 70-80%, ступінь ферментації чорних чаїв максимальна – до 100%. Тому, перед тим, як чорний чай купити в магазині, зверніть увагу, де виготовлений напій: китайські сорти завжди будуть міцнішими за кенійські чи цейлонські чорні чаї через сильнішу ферментацію. В назві продуктів з Африки чи Індії так само буде вказано, що це black tea, але класифікація інша. Тобто, індійський Дарджилінг в Китаї б назвали червоним чаєм.

Властивості китайського чорного чаю

Спосіб обробки визначає хімічний склад і органолептику листового чаю. В Китаї чай для чорних сортів вирощують в багатьох провінціях: Фуцзяні, Юньнані, Гуандуні, Хунані та ін. Спосіб збору врожаю переважно ручний, обладнання саморобне, технології – традиційні, що переходять з покоління в покоління. Це високоякісний чай чорний, ціна на нього значно вища за продукт для мас-маркету.

Етапи обробки чайного листя:

  • підв’ялювання на сонці;
  • ферментація, що триває 2-4 тижні до повного окислення сировини;
  • сушіння для видалення зайвої вологи;
  • сортування листя за розміром і якістю.

Як упізнати якісний чорний чай

В хорошому чаї листя цільне, без уламків, пилу, гілочок. Сильноферментований продукт завжди темний, майже чорний, забарвлення листя рівномірне, без іржавих плям. При заварюванні напій набуває насиченого темно-коричневого кольору, але на просвіт настій прозорий, як коньяк.

Смак чорного чаю з одного боку простий – щільний, трішки терпкуватий, а з іншого – наповнений різноманітними нотами післясмаків: карамелі, квітів, фруктів, хвої тощо, в залежності від сорту. Аромат розкривається с перших секунд після заварювання: насичений оксамитовий – так пахне справжній чорний чай.

Чаювання чорним чаєм – це не тільки гастрономічна насолода, а й користь для організму, адже в листі міститься кілька десятків цінних речовин, зокрема, поліфеноли, амінокислоти, катехіни, вітаміни.

Дянь Хун – імператор чорних чаїв

В Китаї виробляють кілька десятків сортів чорного чаю, але лише одиниці мають честі бути представленими на британському королівському столі. Серед таких – чай Дян Хун – один з улюблених сортів королеви Єлизавети ІІ.

Це унікальний чай, що вирощується на гірських схилах в провінції Юньнань на висоті до 2000 м. Його особливість – тонкі скручені у голки листочки і золотаві бруньки. Назву свою напій отримав завдяки давньому князівству Дян, що знаходилося на території Юньнані, а також характерному червоному кольору настою («Хун» в перекладі з китайської мови – «червоний»).

Як смакує Дянь Хун

Найкращий чай Дянь Хун має насичений рубіново-золотавий колір, ніжний солодкуватий аромат і вишуканий медовий смак з нотами мигдалю. Ніякої терпкуватості. Гіркуватість може відчуватися у більш дешевих категоріях цього сорту або якщо чай перетримати. Приємний і водночас вишуканий смак до вподоби і чайним гурманам, і новачкам, які куштують Дянь Хун уперше.

Де скуштувати національне надбання Китаю

В Китаї виробляють кілька різновидів цього чаю: «Золото Юньнані», «Ворсистий Дянь Хун», «Золота ворса», «Соснова хвоя» тощо. Для створення смачних та запашних купажів використовується найдешевший різновид – ламаний Дянь Хун: сильноферментовані листочки надають напою міцності та кольору.

«Золота ворса» – найдорожчий Дянь Хун, чай, в якому переважають тіпси (бруньки). Його виготовляють в дуже обмеженій кількості, а смак він має неперевершений, через що цей Дянь Хун в середині минулого століття офіційно був визнаний «національним надбанням Китаю».

Купити справжній Дянь Хун з Юньнані, а не якусь «китайську підробку», можна лише в спеціалізованих магазинах. В інтернет-магазині New Tea представлені десятки сортів чорного чаю, серед яких діамантом в золотій короні виблискує Дянь Хун.

Поділитись

Новини по темі: