26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Сучасні стереотипи про материнство та немовлят

  • 24 грудня, 2021 14:11
Існує велика кількість стереотипів про все на світі, в тому числі і про материнство та немовлят.

Зараз, молоді матусі, все більше відходять від саме такого стереотипного мислення, проте не всі: деякі досі переймаються про те скільки дитина повинна важити в свій перший рік, скільки має бути зубів, а чи буде говорити він 10 слів у свої 6 місяці, чи може буде читати вірші на пам’ять і т.д. Звісно, грунтом для появи таких думок є не лише повір’я за забобони, а й сучасні реалії, які генерують соціальні мережі.

Для наглядного прикладу, давайте розберемо декілька стериотипів:

В 1 рік дитина починає спати всю ніч і вже не просить груди.

Роздуми на тему суб’єктивності усіх нижчеперерахованих понять, можна вже з самого початку об’єднамити тим що кожен організм унікальний, по-перше, в силу своїх особливостей, а по-друге, за рахунок впливу зовнішніх чинників, що навіть у різних містах однієї країни є різними, не говорячи вже про зарубіжжя. Темперамент малят дуже різний. Рівень збудливості, також, відрізняється. Сон стає більш глибоким поступово, а не раптово в 12 місяців дитина по будильнику перестає просити груди. До всього, кожна мама відноситься до ГВ по своєму, хтось намагається швидше його закінчити, хтось навпаки притримується думки, що чим довше – тим краще. Є діти яких не можуть відлучити від грудного вигодовування ще дуже довго.

В 1 рік малюк повинен почати ходити.

Терміни появи фізичних навичок мають завжди мінімальний і максимальний вік. Тому не варто говорити про те що дитина рівно в 12 місяців зобов’язана встати на свої маленькі ноженята та почати робити перші кроки. Хтось з малят починає до 1 року, а хтось і через кілька місяців після першого дня народження. Вік 18 місяців критичний для появи самостійної ходьби.

В 1 рік повинен проситись на горщик.

Він нікому не повинен. Запитайте у своєї мами, коли ви почали це робити – у кожного буде своя відповідь. Адже, як мінімум, кожен привчає свою дитину по різному. Багато малюків лякаються того горщика і не розуміють навіщо їх туди саджають. Не давіть, робіть все поступово. Для початку присаджуйте дитину на нього кожних 15-20 хвилин, повторюючи ці маніпуляції декілька днів, потім спробуйте відмовитись від пудгузків, інакше дитина не зрозуміє, який сенс їх використовувати горщик а не підгузок. І згодом, дитина сама бігтиме до нього.      

В 1 рік дитина повинна важити 10кг і потроїти вагу від народження.

Педіатр Лідія Бабич з київського центру «Педіатрія з любов’ю» з цього приводу має таку думку:

«Темпи набору маси мають широкий діапазон норми. Має значення не лише вага в 1 рік, а і ваша при народженні, які були прибавки щомісяця, як малятко харчується, стан здоров'я і ще багато нюансів» – пише педіаторка у своїй фесбук-спільноті.


Тому істиною є лише одна думка – кожна дитини це індивідуальність і якщо у вас є якісь питання, сумніви, страхи, варто проговорити це з кваліфікованим спеціалістом, а не накручувати зайвий раз і неприписувати дитині невідомі вади.

Автор: Даша Войташевська
Поділитись

Новини по темі: