Шоколадні вироби — незмінний лідер усіх рейтингів серед солодощів. Він перевершує своїх конкурентів як за смаковою цінністю, так і з продажу. Саме шоколад різних видів, форм та сортів найчастіше купують під Новий рік. Але навряд чи продукція масового виробництва годиться для гарного подарунка. Якщо вже купувати подарункові солодощі, то лише у магазині шоколаду.
Правила вибору шоколаду
Дарувати шоколадні вироби на Новий рік давно стало традицією. Кульки та коробки, прикрашені сніжинками, сніговиками та «дідами-морозами», ставлять під ялинку, а шоколадні горіхи та монети підвішують на її гілках. Цінність солодкого подарунка залежить від кількості та якості шоколадних солодощів. Купити багато цукерок не проблема, а ось із якістю все складніше.
Перше, на що слід звернути увагу при купівлі солодощів – їх склад:
- Гіркий шоколад містить терте какао, какао-масло та цукор.
- У молочному – все як у гіркого, плюс сухе молоко.
- У білому — какао-масло, цукор та молоко.
Нічого іншого для створення справжнього шоколаду не потрібно. Виробник вводить добавки виключно заради своєї вигоди - вони здешевлюють товар, підвищують рентабельність, продовжують термін придатності.
Залежно від відсоткового вмісту какао, цукру та молока розрізняють:
- Гіркий шоколад – це дієтична версія з малим вмістом цукру, а молоко у ньому знежирене. У ньому має бути не менше ніж 60% какао.
- Темний - у ньому 40-55% тертого какао, а масла - від 20%. Цукру тут більше, ніж у гірких шоколадках.
- Молочний – какао від 25%, а сухого молока – не більше 20%.
Від складу та співвідношення інгредієнтів залежить смак та калорійність продукту. Виробники часто вдаються до фальсифікації - під виглядом дорогого товару пропонують менш цінний, а то й зовсім ерзац-версію.
Тестування на натуральність
На заводах замість натуральних какао-продуктів часто використовують дешеві аналоги. Уважно читайте інформацію на етикетках.
Який шоколад не варто купувати:
- У якому терте какао замінює порошок — його одержують із макухи бобів після віджиму масла.
- В якому какао-масло замінено рослинними жирами чи гідрожирами.
- В якому присутні пшеничні, соєві та інші рослинні компоненти. Вони не шкідливі, але погіршують якість – шоколадка неприємно прилипає до зубів.
- З великим терміном придатності. Натуральна продукція зберігається щонайбільше півроку. Великий термін вказує на наявність консервантів та антиокислювачів.
Якість шоколаду можна перевірити на око:
- Плитка високої якості ламається із дзвінким хрускотом. Дешеві аналоги майже не дають шуму.
- Якісна плитка блищить як відполірована, а на зламі завжди матова.
- Запах має бути виключно шоколадний, усі інші нотки мають бути вторинними.
- Натуральний продукт тане у роті повільно.
Щоб подарунковий шоколад приніс не лише смакову насолоду, а й естетичну, купуйте її у брендових магазинах або замовляйте авторські вироби у шоколатьє. Тут не прийнято заощаджувати на какао-бобах, оскільки репутація для таких закладів – запорука успішного бізнесу.