25 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Сучасні водонагрівачі - комфорт та переваги бойлерів

  • 27 травня, 2021 15:04
У старому багатоквартирному будинку, в односімейному будинку або в садовій альтанці — водонагрівач добре працює там, де потрібна гаряча вода, і не має можливості використовувати наявну установку або громадську мережу. Тому їх вибір визначає комфорт. Щоб зробити це правильно, потрібно базове розуміння розподілу водонагрівачів. 

Місткісні обігрівачі

Принцип роботи: як випливає з назви, цей тип пристрою заснований головним чином на його місткості, зокрема на місткості резервуара, яким він оснащений. Тут вода нагрівається і зберігається для комунальних потреб. Вибір залежать в першу чергу від кількості людей, які користуються гарячою водою — чим їх більше, тим більшою має бути місткість нагрівача.

Переваги, безумовно, включають співпрацю бака, який часто називають бойлером, з термостатом. Останній є елементом, який дозволяє встановити бажану температуру води, яка повинна підтримуватися в резервуарі. Завдяки використанню спеціального ізоляційного шару, тепло води зберігається в ньому протягом багатьох годин, а коли температура опускається нижче означеної, термостат перезапускає нагрівач. Крім того, такий пристрій дозволяє одночасно подавати гарячу воду до багатьох місць, що робить його придатним як для однокімнатної квартири, так і для будинку.

Проточні нагрівачі

Принцип роботи: проточні пристрої постійно нагрівають воду, що, однак, не означає, що відразу після відкриття крана користувач отримає бажаний, теплий потік. Робота нагрівача починається лише тоді, коли через нього починає текти вода. Тому включення крана змушує текти воду, яка спочатку нагрівається приладом і лише через деякий час досягає точки призначення. Закривши кран, своєю чергою, користувач вимикає обігрівач.

Слід пам’ятати, що проточні водонагрівачі можна регулювати двома способами. Перший метод — гідравлічний — призводить до того, що чим більший потік води, тим нижча її температура. Другий — електронний — забезпечує дуже точне регулювання потужності та потоку води, а отже — також більшу економію.

На відміну від накопичувальних водонагрівачів, проточні пристрої нагрівають воду лише тоді, коли це потрібно.

Отже, така система приносить багато переваг. 

  • Перш за все — пристрої займають мало місця і можуть бути встановлені безпосередньо біля крана або під раковиною в будь-якій кімнаті. 
  • По-друге — вартість їх експлуатації нижча, ніж у випадку з накопичувальними нагрівачами.
  • По-третє — їх установка також є більш економічно вигідною.


Варто пам’ятати, що ефективність нагрівача залежить не тільки від потужності приладу, але і від різниці температур води на вході та нагрітої води — чим вона вища, тим менша ефективність нагрівача.

Це дуже важливо, але тільки не у випадку з накопичувальними обігрівачами. Якщо необхідно правильно підібрати потужність бойлера відповідно до потреб, слід керуватися насамперед кількістю людей, які його використовують, і кількістю точок забору гарячої води. 

Хоча найважливішими параметрами, що визначають вибір водонагрівача, є потужність і тиск, не можна забувати і про габарити пристрою. Вони, звичайно, повинні бути адаптовані до можливостей, які пропонує приміщення.

Поділитись

Новини по темі: