20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Зона ризику: солодке, жирне, солоне

  • 3 березня, 2021 23:22

Коли ми засмучені, хвилюємося або сильно втомилися, нас часто накриває бажання з'їсти «що-небудь смачненьке». Це відбувається не тому, що ми зголодніли, а тому, що смуток, стрес і перевтома провокують наш організм на пошуки швидкого і легкого задоволення. Чому таке задоволення пов'язане з їжею і наскільки все це небезпечно, розказує експерт по здоровому харчуванні - магазин еко продуктів https://mrvegan.com.ua/?

Найсмачнішою нашому мозку здається калорійна, тобто солодка або жирна їжа, адже з доісторичних часів і аж до середини ХХ століття найстрашнішою небезпекою для людини було не переїдання, а голод. Отримуючи доступ до потужного джерела калорій, організм отримує від мозку сигнал з'їсти якомога більше, щоб насититися і запасти енергію про запас.

Крім того, вчені з'ясували, що солодка, жирна і солона їжа діє на людину як наркотик. У мозку активуються ті ж самі зони задоволення, і ми на час забуваємо про шкоду, яку наносимо здоров'ю. Однак чим більше цукру, жиру і солі ми вживаємо, тим сильніше тяга до них і тим складніше відмовитися від шкідливих продуктів.

У Європі в середні віки тільки багаті люди могли дозволити собі їсти занадто багато солодощів, тому карієс. виникав через їх надлишок, був одним з ознак заможної людини.

Цукор

Вживаючи солодке, людина відчуває потужну насолоду, яка дуже схожа на відчуття від кокаїну або нікотину. На щастя, на тістечка і цукерки не "підсаджуються» так швидко, як на наркотики: задоволення від їх вживання збільшується не нескінченно, а тільки до «точки блаженства» - після її досягнення солодкого більше не хочеться. Однак з часом організм звикає, і «точка блаженства» зміщується: щоб її досягти, солодощів потрібно більше і більше.

Крім того, наш організм любить солодку їжу, тому що її смак вказує на високий вміст в ній вуглеводів. А калорійна і легко засвоювана їжа, на думку нашого мозку, це відмінне джерело енергії.

Цукор - лідер серед харчових наркотиків.

Жири

Жирна їжа викликає таке ж задоволення і звикання, як і солодка. Але жир навіть підступніший цукру: у нього немає «точки блаженства», після досягнення якої мозок дає організму сигнал зупинитися - жирне можна їсти до нескінченності.
Причина - чутливість трійчастого нерва, за допомогою якого ми сприймаємо текстуру продукту. Чим жирніша їжа, тим приємніші відчуття від неї в роті і тим смачніша вона здається.

Особливо підступно поєднання жиру і цукру. Ступінь солодкого завжди можна визначити на смак, а ось кількість жиру легко замаскувати цукром, додавши його в дуже жирне блюдо: тоді нам буде здаватися, що жиру стало менше, їжа стане набагато привабливішою, але при цьому більш шкідливою.

Сіль

Сіль поставляє в організм натрій - мінерал, необхідний для роботи м'язів і нервових клітин. Наш мозок завжди радий цьому продукту, тому несолона їжа здається йому неситною і несмачною.
У 2008 році вчені з Університету Айови з'ясували, що сіль, так само як жири, вуглеводи і шоколад, викликає стійку залежність. Нам здається, що сіль покращує смак продуктів. Насправді чим сильніше людина звикає солити їжу, тим менше вона відчуває смак страви - і рука сама тягнеться досолити.

Сіль, так само як і цукор, нівелює відчуття жиру в їжі, але кількість його не применшує. Ми з великим задоволенням їмо солону жирну їжу - наприклад, солоне сало.

Важливо знати!

Найбільш шкідливі продукти - в яких поєднуються цукор і жир, і сіль. І саме вони сприймаються нашим мозком як найсмачніші! Але якщо ми знаємо про це і розуміємо, як шкідливі речовини впливають на організм, то зможемо утримуватися від надмірного вживання солодкого, жирного або солоного.

Поділитись

Новини по темі: