18 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Інтернет
  • ТОП-10 способів захистити дитину від негативного впливу однолітків

ТОП-10 способів захистити дитину від негативного впливу однолітків

  • 21 січня, 2021 19:19

Багатьох батьків турбує, що їх дитина може зв'язатися з небажаною компанією і завести собі друзів, які можуть на нього погано впливати. Найчастіше дані переживання властиві батькам дітей підліткового віку. Дійсно, ризик поганого впливу з боку однолітків існує. Вплив однолітків може бути дуже сильним і виражатися в залученні до вживання алкоголю і наркотичних засобів, тютюнопаління, здійснення протизаконних дій. Однак, є способи, як можуть захистити дитину від негативного впливу однолітків.

Бути авторитетом

По можливості потрібно намагатися бути прикладом для наслідування для своєї дитини, заслужити його повагу. У цьому випадку, коли дитина стане перед вибором здійснювати чи ні будь-якої поганий вчинок слідом за своїми друзями, можливо, він згадає вас і замислюється про те, як би на його місці вчинили ви. Якщо ж батьки не є авторитетом для дитини, або якщо прибувають з ним в стані конфлікту, то в ситуації вибору, швидше за все, він вчинить наперекір батьківським поглядам і переконанням.

Бути другом

Слід вибудувати довірчі, дружні відносини зі своєю дитиною. Це дозволить бути в курсі того, що з ним відбувається і знати про потенційні небезпеки, які можуть його підстерігати в компанії друзів, які на нього негативно впливають.

Поважати

Якщо ставитися до думки дитини з повагою, вислуховувати його думку і давати право вибору в сім'ї, то, швидше за все, у нього не виникне необхідність шукати повагу і самостверджуватися в сумнівній компанії. Крім того, сторонньому впливу більш схильні діти із заниженою самооцінкою.

Приділяти час

Коли у вічно зайнятих батьків не вистачає часу на дитину, то їй доводиться шукати увагу в компанії друзів, іноді не зовсім хороших.

Не критикувати

Постійна критика на адресу дитини і її друзів призведе лише до посилення протистояння між вами і зростанню протесту з боку дитини.

Організувати дозвілля

Дуже добре, коли у дитини є захоплення, і у вільний час їй є чим зайнятися. В такому випадку, у ндитини будуть друзі зі схожими інтересами і не залишиться вільного часу для того, щоб залучитися до поганої компанії, а також, ймовірно, у неї не буде бажання для цього. Дуже гарний вплив в цьому сенсі надає активний відпочинок для дітей в спортивному таборі - поліпшується дисципліна, з'являється змагальний дух і бажання ставити і досягати мети, з'являються нові справжні друзі. Завітайте на сайт дитячого табору Едельвейс – і ви у цьому переконаєтесь.

Відрепетирувати різні ситуації

Можна програти з дитиною життєві ситуації, в яких їй потрібно буде зробити вибір - зробити чи ні той чи інший вчинок. Має сенс прорепетирувати завчити фрази, які дитина зможе використовувати, щоб відмовитися від здійснення запропонованого поганого вчинку, тоді їй буде легше впоратися з подібною ситуацією в реальному житті. А також потрібно навчити її твердо говорити "ні" одноліткам.

Навчити знаходити союзників

Щоб уміти не здаватися від тиску думки більшості оточуючих, дитині корисно вміти знаходити того, хто цю думку не розділяє і якщо хтось буде провокувати його на поганий вчинок, оперуючи тим, що так роблять всі, він зможе відповісти, що не всі і він теж не буде.

Прищепити почуття відповідальності за свої вчинки

Дитина повинна розуміти що за свої дії доведеться відповідати і за поганими вчинками обов'язково підуть негативні наслідки.

Звертатися до фахівців

Якщо ситуація запущена і не виходить самостійно впоратися з поганим впливом однолітків, не потрібно соромитися звернутися до фахівця (наприклад, до психолога), який допоможе впоратися з цією проблемою.

Поділитись

Новини по темі: