19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Вивчання рідної мови у школі: чому це того варто?

  • 8 листопада, 2020 13:58
Кожна нація має свою мову, якою вона розмовляє незалежно від країни, в якій проживає більшість. Діти, народжені в Україні починають вивчати рідну мову в ще в садку. Для того, щоб навчитися рідної мови, потрібно говорити, читати та писати українською — навчання починається з перших учителів — батьків — до школи. Саме школа відіграє величезну роль у викладанні та вивченні рідної мови.

Підручники українською для наймолодших від https://knigovo.org.ua/naochnst-1-klas-nush-1835 відіграють важливу роль у перших кроках вивчання рідної мови. Нині українська мова дуже важлива для дітей, оскільки вони часто їдуть до інших країн та тільки так мають змогу зберегти своє коріння.

Чому потрібно вивчати українську мову?

Багато батьків завдаються питанням: для чого потрібно вивчати рідну мову в школах та Вишах. Сьогодні це рішення має достатню кількість прихильників. Знання рідної мови має багато переваг:

  • збереження (і передача) української культурної спадщини;
  • поширення української культури за кордоном;
  • мова предків того варта;
  • добре знати багато мов;
  • гордість українського походження та досягнень у світовій культурі.

 

Якщо постає питання: як вивчати рідну мову? Слід перерахувати такі можливості:

  • у школі;
  • активно, інтерактивно;
  • з використанням усіх можливих засобів;
  • використовуючи усі можливі засоби масової інформації (телевізор, Інтернет тощо), ознайомлюючись з мовою через культуру.


Чому це того варто?

Це того варте — адже це інвестиція у себе, адже можна спілкуватися зі своїми однолітками з того самого середовища. Тому що так можна краще спілкуватися зі своїми близькими та родиною, наприклад, бабусею чи дідусем, які не володіють іншими мовами.

Це того варте, бо Українська — то прекрасна мова.

Українська мова, як і будь-яка мова у світі, відкриває вікно у світ, наближає кожного до історії батьківщини та культурної спадщини. Для учнів та студентів це відкриває шлях до збереження сімейних контактів, а також нових знайомств та дружніх стосунків.

Українська мова пов’язує всі покоління і є мостом, що створює родинні зв’язки.

Кожна дитина вивчає рідну мову вдома, починаючи навчання в школі, вивчає мову заради своїх батьків, не усвідомлюючи ні потреби, ні корисності цієї мови. Тільки коли виростають, дуже часто виявляється, що українська мова потрібна для спілкування на роботі, в етнічній групі, і тоді людина дуже вдячна всім, хто викладав українську мову. 

Сам учитель повинен зробити правильний вибір змісту навчальної програми, який буде впроваджений у його класі. Використання текстів для розуміння, ігор, дидактичних ігор, тремтіння, кросвордів, планів уроків, презентацій чи навчальних фільмів допоможуть заохотити кожного з маленьких учнів.

Поділитись

Новини по темі: