20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Інтернет
  • Робота в Польщі: працевлаштування, умови та оплата праці українців

Робота в Польщі: працевлаштування, умови та оплата праці українців

  • 15 січня, 2020 13:42

Безумовно, кожен з нас хоче отримувати вищий рівень доходів. Особливо в умовах, коли рівень цін на продукти, комунальні послуги систематично зростає. Один із найкращих варіантів на сьогоднішній день – це робота в ЄС. Більшість наших співвітчизників обирають з усіх країн Польщу, адже тут доволі високий рівень оплати праці, є безліч вакансій, та й сама країна знаходиться поруч. Можна влаштуватися без знання мови, і це не буде такою проблемою, як при працевлаштуванні у Німеччині, де дуже важко порозумітися із працедавцем, не знаючи англійської або німецької. А якщо ви плануєте їхати на роботу в Польщі з Рівного, ви попередньо можете звернутися до кадрової агенції Visa Pro, де для вас підберуть хорошу вакансію з гідною зарплатою.

У статті ми хочемо звернути увагу на такі нюанси:

  • послідовність легального працевлаштування (що й за чим потрібно робити);
  • підписання контракту з польським роботодавцем;
  • відкриття робочої візи в Польщу;
  • умови праці українців;
  • орієнтовний розмір оплати праці залежно від вакансії.

Процедура працевлаштування в Польщі

Ви повинні розуміти, що процедура офіційного працевлаштування складається з кількох етапів. Так, першим етапом буде обрання вакансії. Для цього краще звернутися до ліцензованої кадрової агенції. Це дасть змогу влаштуватись легально і уникнути на своєму шляху шахраїв.

Другий етап – це відкриття робочої візи. Це обов’язкова умова для легального працевлаштування. Для того, щоб відкрити візу, вам потрібно отримати запрошення від роботодавця, у якого ви будете працювати. Лише з цим запрошенням ви зможете відкрити візу. Також це документ, який дозволить вам працювати по контракту. Чому це так важливо? Насамперед тому, що у контракті прописано все – від ваших прав до вашої посади, до обов’язків роботодавця. Це той документ, який забезпечить ваші права безпосередньо під час роботи.

Третій етап – це ваш виїзд на роботу в Польщу. Ви можете звернутись по допомогу до кадрової агенції, і вам допоможуть організувати проїзд, а можете подбати про це самостійно, адже з України до Польщі курсують автобуси та поїзди.

Умови праці

Звичайно, умови будуть залежати від вашого роботодавця та від місця, куди ви будете влаштовані. Зазвичай, співробітників забезпечують житлом. Це може бути або взагалі безкоштовно, або за мінімальну плату – у будь-якому разі, дешевше, ніж знімати житло самостійно.

Співробітникам закладів громадського харчування, готелів, хостелів часто дають змогу поїсти під час своєї зміни. У інших випадках потрібно дбати про приготування їжі самостійно. Проте це не є проблемою, адже у Польщі є безліч супермаркетів, де ціни практично такі ж, як і в Україні.

Оплата праці в Польщі для українців

Варто розуміти: робота в Польщі – це змога добре заробити, якщо працювати по максимуму. Чим більше годин на добу, днів у тижні ви виконуєте свої обов’язки, тим вищою буде ваша зарплата. Що стосується чоловіків, то розмір зарплати може коливатися від 1,8 тис. злотих (приблизно стільки заробляють складальники, різноробочі, вантажники) до 2,8-3 тис. злотих, якщо влаштуєтесь електриком, будівельником, зварювальником. Жінки заробляють в основному близько 2,2 тис. злотих на посадах повара, пакувальниці, збираючи ягоди, гриби. Звичайно, розмір зарплати обумовлюється з роботодавцем, тому ви будете заздалегідь знати, який рівень зарплати на вас очікує.

Поділитись

Новини по темі: