19 березня, 2024
Ми в соцмережах

Зміни особливостей плати за землю під час воєнного стану

  • 22 червня, 2022 15:32

У зв’язку з прийняттям Верховною Радою України в березні 2022 року Закону України № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо її норм на період дії воєнного стану» змінено порядок здійснення плати за землю.

Про це повідомляє Державна податкові служба України.

Причиною таких змін стала агресія рф проти України та введення воєнного стану. Наразі з 1-го березня 2022 року до 31-го грудня наступного року за тим, коли був припинений воєнний стан, плата за землю не нараховується, і, відповідно, не повинна оплачуватись. Громадяни позбавляються необхідності сплачувати:

  • за паї, що розташовані на територіях бойових дій, або постраждали внаслідок бойових дій;
  • за ділянки, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях;
  • за засмічені вибухонебезпечними предметами ділянки, або ті, на території яких розміщені фортифікаційні споруди.

Також на цей період знімається зобов’язання сплачувати земельний податок та оренду за ділянки, які знаходяться в державній чи комунальній власності.

Список територій, які постраждали від бойових дій, або знаходяться в окупації російської федерації, складається Кабінетом Міністрів.

«Приймаючи до уваги той факт, що крайня дата подання податкової декларації з плати за землю в 2022 році припала на 21 лютого, платники за Ділянки в межах окреслених територій повинні подати уточнюючі податкові декларації після офіційного оприлюднення кабміном переліку відповідних територій», – зазначає податкова служба України.

В деклараціях громадян, від березня 2022 року, необхідно змінити розмір раніше зазначених податкових зобов’язань на «0».

«Щоб мати можливість надалі проходити ідентифікацію підстав зменшення податків, у декларації слід зазначити номер Закону – 2120. Це необхідно зробити при заповненні графи «Код пільги»», – повідомляють працівники ДПС.

Ознайомитись із прикладами заповнення уточнюючих податкових декларацій земельного податку та орендної плати за 2022 рік в зв’язку з прийняттям вищезазначеного закону, можливо на веб-порталі ДПС.

Поділитись

Новини по темі: