5 травня, 2024
Ми в соцмережах

Заощадження населення у лютому зросли, - голова Нацбанку

  • Фото: Мережа
  • 8 березня, 2024 17:54

Немає масового зняття грошей населення з депозитів, а поширення інформації про масове зняття готівки в українських банках – ворожий фейк. У Нацбанку прокоментували тенденцію грошообігу у січні-лютому. 

У вислові "Українці знімають кошти з банків рекордними темпами через закон про мобілізацію" і перша, і друга частини твердження не відповідають дійсності, – прокоментував Голова НБУ Андрій Пишний. - Основний вплив на динаміку коштів на рахунках мали сезонні чинники. Із року в рік надходження на рахунки клієнтів зростають наприкінці року і скорочуються на початку". 

 Обсяг гривневих коштів фізичних осіб на рахунках у банках протягом лютого практично відновився після сезонних коливань у січні, свідчать дані оперативної статистики Національного банку на 1 березня. 

Так, за лютий обсяг коштів зріс на 2,3% і компенсував майже аналогічне падіння за січень. Станом на початок березня населення зберігає на гривневих рахунках у банках близько 707 млрд грн. 

Нагадаємо, за 2023 рік обсяг гривневих коштів населення у банках збільшився на 121 млрд грн, або на 20,5%, і сягнув історичного максимуму на рівні 711 млрд грн. 

Показники свідчать про довіру до банків та національної валюти, частка строкових вкладів фізичних осіб у гривні зросла на 4,2 в. п. за рік. Попри широкомасштабну війну, рівень доларизації депозитів населення знизився на понад 2 в. п. до близько 34%.

Водночас у січні, як і в попередні роки, через сезонні коливання у першій половині місяця обсяг коштів скорочувався. У другій половині січня тренд змінився, і відтоді залишки зростають.

Поділитись

Новини по темі: