4 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • В Житомирській області податківці фіксують зростання доходів громадян

В Житомирській області податківці фіксують зростання доходів громадян

  • Фото: zak.tax.gov.ua
  • 6 березня, 2024 19:33

З 1 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, оновлена редакція, яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року №467 «Про затвердження змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи».

Про це на брифінгу «Декларування доходів громадян одержаних у 2023 році» розповіла представниця Головного управління ДПС у Житомирській області Наталія Оксюковська.


Фото: Журнал Житомира

Яким чином подається податкова декларація про майновий стан і доходи

Спосіб подачі податкової декларації платники податків вибирають самостійно. Можна подати:

  • уповноваженою особою;
  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення (не пізніше, ніж за 5 робочих днів до закінчення граничного строку);
  • засобами електронного звʼязку з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг».

 

«В електронній формі податкову декларацію можна подати на сайті Державної податкової служби України в особистому кабінеті платника податків. Для зручності платників податків Державна податкова служба в особистому електронному кабінеті розміщує електронний сервіс “Податкова декларація” про майновий стан та доходи, що дає можливість частково автоматично заповнити декларацію на підставі державного реєстру фізичних осіб, платників податків та відомості про обʼєкти рухомого чи нерухомого майна», — зазначає Наталія Оксюковська.

Електронний сервіс дозволяє сформувати податкову декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів (в тому числі для використання права на податкову знижку).

Часткову автоматичне передзаповнення декларацій здійснюється на підставі облікових даних платниками. Відомості про отримані доходи наявні в державному реєстрі фізичних осіб та відомості про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

«Використання цього електронного сервісу скорочує час і витрати для подання податкової декларації, мінімізує помилки та надає можливість подання копій первинних документів як додаток до декларації в онлайн режимі», — наголошує представниця Головного управління ДПС у Житомирській області.

Граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи:

  • До 1 травня року наступного за звітним громадянам.
  • До 1 травня року наступного за звітним фізичні особи-підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування.
  • До 1 травня року наступного за звітним фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність.
  • Протягом 20 календарних днів місяця, наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за його рішенням.
  • Не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду, подають резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання.
  • До 31 грудня включно року наступного за звітним, фізичні особи, що мають право на податкову знижку.

 

«Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний чи святковий день, то останнім днем строку вважається операційний банківський день, що настає за вихідним або святковим днем. Якщо у платника податків відсутні документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку іноземній юрисдикції, він зобовʼязаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року наступного за звітним», — додає пані Наталія.

  • Протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідно граничного строку подання декларації для фізичних осіб-підприємців та підприємців, які припинили підприємницьку діяльність фізичної особи.

 

Реквізити

Інформацію про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднені на офіційному веб-порталі Державної податкової служби у рубриці «Бюджетні рахунки»


Про які зміни свідчить статистика податкових декларацій

Наталія Оксюковська зазначає, що рівень доходів громадян за інформацією податкових декларацій зріс в порівнянні з попередніми роками. На жаль, чіткої статистики ГУ ДПС у Житомирській області не змогло надати.

Немає й інформації щодо релокації підприємств та підприємців до Житомирської обласі і кількості мільйонері, яку б можна було отримати за висновками податкових декларацій громадян.

Поділитись

Новини по темі: