30 вересня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • В Україні впровадять електронний акциз на алкоголь та цигарки: коли запровадять та який вигляд матиме

В Україні впровадять електронний акциз на алкоголь та цигарки: коли запровадять та який вигляд матиме

  • Фото: Ілюстративне
  • 3 червня, 2024 19:59

Україна активно працює над впровадженням еАкцизу – цифрового інструменту для боротьби з тіньовим ринком алкоголю та тютюну. Зокрема, планується відміна паперових акцизних марок на упаковках цигарок та пляшках зі спиртним, замість яких буде використовуватися QR-код для перевірки продукції. Завершити впровадження системи планується до 2026 року.

Українці нарешті не купуватимуть підроблений алкоголь і сигарети, а державний бюджет отримає додаткові надходження№, - написав Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

еАкциз — це цифровий інструмент для боротьби з тіньовим ринком алкоголю й тютюну. У 2022 році Україна втратила понад 27 мільярдів гривень через несплату податків на ці товари. Збитки просто нереальні.

Запустили окремий сайт, де можна дізнатися всі деталі про проєкт, на якому він етапі, загалом дорожню карту, а також глянути переваги для бізнесу, держави та суспільства. Там уся інформація про реформу. Зараз команда завершує роботу над нормативкою для впровадження еАкцизу. Запустити систему плануємо у 2026 році.

еАкциз замінить стару-добру паперову акцизну марку на електронну з DataMatrix-кодом. Її можна буде легко відсканувати через Дію та перевірити, чи легальний продукт. І, звісно, зможете поскаржитися, якщо помітите щось підозріле.

Це гігантська реформа й мегаважливий антикорупційний проєкт, який кардинально змінить усю галузь. Держава не втрачатиме гроші, а українці не купуватимуть контрафакт.

Журнал Житомира писав, що цигарки подорожчають, бо акциз привʼяжуть до курсу євро.

Кабмін пропонує підвищити акциз на тютюнові вироби, почати хочуть вже з липня.

92 літри підакцизного спиртного: невдалий бізнес-план крамниці на Житомирщині.

У Житомирі провели рейди: шукали порушників торгівлі підакцизними товарами.

Поділитись

Новини по темі: