2 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • В Україні повернули довоєнні податки та перевірки бізнесу: що потрібно знати

В Україні повернули довоєнні податки та перевірки бізнесу: що потрібно знати

  • Фото: ілюстративне
  • 1 серпня, 2023 11:56

З 1 серпня на українців чекають зміни у податковому законодавстві. Зокрема, ФОПи повертаються до довоєнної 5-відсоткової ставки податку, а на бізнес чекають податкові перевірки.

 

Довоєнні податки

 

Як повідомляє Економічна Правда, з 1 серпня українським підприємцям повертають ставки податків, які діяли до початку великої війни. За відповідний законопроєкт депутати проголосували 30 червня. 

Для фізосіб-підприємців (ФОП) третьої групи (річний дохід не перевищує 1 167 мінімальних зарплат або 7,819 млн грн) скасовується пільгова ставка оподаткування. Замість 2% від обороту їм потрібно буде сплачувати 5%, як до початку великої війни.

Повернення довоєнної ставки відбудеться автоматично. Зареєстровані під час дії пільгового періоду підприємці автоматично з 1 серпня вважатимуться платниками податків третьої групи із ставкою 5%.

Підприємці третьої групи, які у 2023 році змінили пільгові умови оподаткування, перейшовши на загальну систему (ПДФО – 18%, ЄСВ – 22%, військовий збір – 1,5%; за таких умов на них не поширюються обмеження щодо розміру доходів чи найму працівників), можуть повернутися до спрощеної системи (5%). Для цього їм слід подати заяву. Якщо підприємець зробить це до 1 вересня, то вважатиметься платником єдиного податку з 1 серпня.

Після початку великої війни для ФОПів першої і третьої груп скасували необхідність сплати єдиного соціального внеску. З 1 серпня його доведеться платити. Мінімальний розмір ЄСВ у 2023 році становить 1 474 грн на місяць або 4 422 грн на квартал. Право не сплачувати ЄСВ залишається в підприємців, зареєстрованих на територіях, де тривають бої, або на тимчасово окупованих територіях.

Скасування податкових пільг для ФОПів є вимогою меморандуму, підписаного Україною та МВФ.

 

Податкові перевірки

 

Тим же законопроєктом, що скасовує згадані податкові пільги, депутати частково скасували мораторій на проведення планових податкових перевірок. З 1 серпня податківці зможуть перевіряти бізнес, який працює в таких сферах:

  • виробництво та/або реалізація підакцизної продукції (алкоголь, тютюнові вироби);
  • організація та проведення азартних ігор;
  • фінансові, платіжні послуги.

 

Позапланові податкові перевірки дозволили проводити лише в окремих випадках. Найпоширеніша причина – наявність інформації про порушення.

Поділитись

Новини по темі: