29 березня, 2024
Ми в соцмережах

В Кабміні заявили, коли зникнуть черги на українських АЗС

  • Фото: ілюстративне
  • 13 червня, 2022 13:41

Черги за пальним на українських АЗС зникнуть після того, як буде забезпечено його запаси щонайменше на 2 тижні. Наразі такі запаси складають 7-8 днів.

Про це під час всеукраїнського телемарафону заявила міністр економіки України Юлія Свириденко, передає УНІАН.

"Ситуація виправляється. Звичайно, черги є… Треба починати з того, що в країні війна, і був знищений нафтопереробний завод, який забезпечував нас і дизелем, і бензином, і нам з березня-квітня довелося повністю 97% каналів імпорту пального переорієнтувати на те, щоб знайти ці нові канали, забезпечити фізичний обсяг ресурсу і доставити його в країну", – сказала Свириденко.

За її словами, якщо в березні було імпортовано 60 тис. тонн пального, то у квітні цей обсяг зріс до 191 тис. тонн, а в травні – до 380 тис. тонн. В червні ж, за прогнозами міністра, імпорт пального може скласти 600 тис. тонн.

Свириденко наголосила, що попит буде задоволений в повному обсязі тоді, коли запаси в операторів будуть достатні щонайменше на 2 тижні.

"У нас зараз запаси після того, як була відпущена ціна, зростають – в критичні дні це було 2-3 доби, зараз це на 7-8 днів запасів пального і по дизелю, і по бензину. Звичайно, що до війни це було 15-16 діб. Коли ми зможемо досягнути хоча б такого обсягу запасів, можна буде стверджувати, що черги зникнуть. Зараз ми не можемо констатувати, що бензину і дизелю немає – є, але не в достатній кількості", – сказала міністр.

За її словами, з ринку Європи імпортується максимально можливий обсяг, і вже були перші поставки з США.

"Звичайно, Європа не була готова до такого підвищеного попиту з України, але зараз ми доставляємо звідусіль", – підкреслила Свириденко.

Нагадаємо, військова адміністрація заявила, що у Житомирській області стабілізувались ціни на бензин та дизпаливо.

Поділитись

Новини по темі: