11 жовтня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Українці замало платять за світло: подолати заборгованість ринку не вдалось

Українці замало платять за світло: подолати заборгованість ринку не вдалось

  • Фото: 18000.com.ua
  • 17 серпня, 2023 15:33

Підвищення тарифів на електроенергію для населення та прайс-кепів на ринку електроенергії не досягло мети. Покращення ліквідності ринку не відбулось.

Про це сказав голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус під час Business Breakfast від Forbes Ukraine.

«Рішення щодо тарифів і прайс-кепів були для того, щоб наповнити ринок ліквідністю, щоб рівень боргів зменшився. Як результат, пройшло майже 2 місяці, а покращення рівня платежів, на жаль, не спостерігається і це дуже погано, тому що тоді виникає запитання - заради чого все це робилося», — зазначає Андрій Герус.

Однією з причин, на його думку, є неспроможність водоканалів оплачувати спожитий ресурс (у собівартості виробництва електрика становить 30-40%). Причиною цього є недостатньо високі тарифи.

«Наразі водоканали справді погіршили свої платежі за електроенергію, але залишити міста без води теж не можна. У підсумку почали збільшуватися борги контрагентів перед "Укренерго", а компанія, зі свого боку, почала нарощувати свої борги перед генерацією на балансуючому ринку», — пояснуює Герус.

Ще однією причиною заборгованості ринку є низький рівень платежів з боку НАЕК "Енергоатом" в рамках спецобов’язків із забезпечення електроенергією населення (ПСО).

Поділитись

Новини по темі: