18 травня, 2024
Ми в соцмережах

Українці отримають третю платіжку за газ: за що доведеться платити

  • Фото: ілюстративне / unsplash
  • 14 листопада, 2023 9:40

В Україні наразі побутовим споживачам за газ приходить два рахунки: власне за сам газ і його транспортування. Незабаром додасться ще одна платіжка, в якій вказуватиметься вартість за утримання внутрішньобудинкових мереж.

Про це повідомляє видання Газправда.

Раніше плата за утримання була включена у єдиний платіж, тому багато українців навіть не знали. А от чи виконували облгази належним чином свої зобов’язання щодо утримання у задовільному стані внутрішніх газових мереж, димо- та вентканалів, а також газоспоживаючого обладнання у багатоквартирних і приватних будинках – невідомо.

З 2020 року українці почали отримувати дві платіжки за газ – одну за його постачання, другу - за доставку (розподіл) газу. Але з нових тарифів облгазів на доставку газу виключили плату за технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання. І поступово втратили чинність нормативно правові акти, які зобов'язували облгази безоплатно здійснювати ТО в житлових будинках на періодичній основі.

Тепер відповідальність за експлуатацію та утримання в належному стані внутрішніх газових мереж, котлів, газових бойлерів, колонок, справності вентиляції у приміщенні на осіб, які найбільш вмотивовані в їх безаварійній роботі, покладена на їх власників, а саме:

  • у багатоквартирному будинку за мережі спільної власності в зоні загального використання – на співвласників багатоповерхівки;
  • у приватному житловому будинку та безпосередньо у квартирах – на їх господаря.

Зазначається, що законодавство України дає право власнику обирати організацію, яка на договірних умовах та на платній основі проводитиме роботи з обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це може бути як місцевий облгаз, так і інші організації, які отримали на це відповідні дозволи.

Після укладання договору:

  • один раз на рік фахівці повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряти наявність вільного доступу до них, стан фарбування та кріплення газопроводу, наявність футлярів у місцях прокладки, стан ущільнення трубного простору, очищають його від бруду та, у разі потреби, його відновлюють;
  • один раз на шість місяців, до початку та після закінчення опалювального сезону, фахівці здійснюють перевірку на герметичність з'єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. У приватних будинках і квартирах це робиться щорічно;
  • щорічно разом із техоглядом газового обладнання проводиться перевірка тяги у димових та вентиляційних каналах;
  • не менше одного разу на рік постачальник послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень;
  • раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, встановлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії та мастила.

Інфографіка: Газправда

Поділитись

Новини по темі: