19 травня, 2024
Ми в соцмережах

У Житомирі зведуть житловий комплекс для ВПО

  • Фото: Житомирська міська рада
  • 6 травня, 2024 20:04

Чотири 4-поверхові будинки на 116 квартир зведуть у Житомирі в 2024/2025 роках у провулку Червоному. Будівництво ведеться за програмою «Житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та відновлення звільнених міст в Україні». Нині на будівельному майданчику тривають підготовчі роботи, але невдовзі тут розпочнеться активна фаза будівництва.

Про це повідомили в пресслужбі Житомирської міської ради. 

Просторе безбар’єрне укриття, в якому одночасно зможуть перебувати 445 людей, облаштують на території житлового багатоквартирного комплексу, який збудують для вимушених переселенців у Житомирі.

Програма фінансується Європейським Союзом European Union in Ukraine і реалізується під управлінням Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО Nefco in Ukraine. До програми увійшло 6 міст: Дубно, Житомир, Ковель, Львів, Макарів та Чернівці.

Проект житлового комплексу для ВПО в Житомирі (архітектори ТОВ «Проспект-Проект») увійшов до числа переможців огляду-конкурсу Премії Національної спілки архітекторів 2023. Проект комплексу для вимушених переселенців відзначили у номінації «Багатоповерхові житлові будинки» (проект). Архітектори зазначають, що укриття буде розміщуватися в одному з чотирьох будинків. Тут зможуть безпечно перебувати абсолютно усі мешканці житлового комплексу. 

Головний інженер проекту Дмитро Венгловський зазначив, що сходи сховищ будуть оснащені дверима, які встановлюватимуть на етапі заливки фундаменту, аби забезпечити герметичність споруди і максимальний захист від ударної хвилі, яка може виникнути внаслідок вибухів.

«Такі технічні рішення не тільки зменшать ризик впливу від зовнішніх загроз, але й значно підвищать рівень безпеки мешканців у критичних ситуаціях», – сказав він.

У разі аварійного відключення електрики укриття матиме альтернативне джерело живлення – генератор, який зможе забезпечувати укриття електропостачанням впродовж не менше 48 годин поспіль.

Поділитись

Новини по темі: