7 травня, 2024
Ми в соцмережах

У Житомирі працює сміттєпереробний завод - які масштаби

  • Фото: Суспільне
  • 15 березня, 2024 16:34

У Житомирі, починаючи із 2024 року, в експериментальному режимі запрацював сміттєпереробний завод, побудований та оснащений за гроші приватного інвестора. На підприємстві відходи очищають, сортують та переробляють на біопаливо, а до кінця року планують розширити виробничі можливості. Про це Суспільному розповів керуючий партнер ТОВ "МС Соціальний проект" Євгеній Барах.

За його словами, станом на сьогодні завод щогодини переробляє до 15 тонн сміття. Біопаливо, як дешева альтернатива вугіллю і газу, — кінцевий продукт виробництва, який вже закуповують Кам'янець-Подільський, Івано-Франківський та Здолбунівський цементні заводи.

"Закупівельні ціни варіюються в залежності від логістики, але на сьогодні діапазон коливається у межах від 4000-4300 гривень із доставленням та ПДВ за тонну", — сказав Євгеній Барах.

У будівництво та оснащення підприємства в Житомирі, зі слів керівника, вклали загалом 12 мільйонів євро інвестицій.

"Завод поки що працює у тестовому режимі. Упродовж 2023 року ми займалися пусконалагоджувальними роботами та сертифікацією продукції. Таке підприємство, як у Житомирі, в Україні на даний час не має аналогів. А довго тривали підготовці процеси, бо на цю продукцію не було ані Державних стандартів України (ДСТУ), ані сертифікатів відповідності, ані належних висновків екологічних, санітарних, епідеміологічних служб. Ми, по суті, все це робили з нуля", — розповів керуючий партнер ТОВ "МС Соціальний проект".



За словами головного інженера підприємства Павла Фурмана, для переробки сміття працює поки одна технологічна лінія спільного хорватсько-українського виробництва. До кінця року на підприємстві планують встановити лінії з переробки пластику та деревини.

"Ми плануємо ставити ще допоміжні лінії, плануємо модернізувати підприємство. Бо цих виробничих потужностей хорватських ліній, які ми зараз маємо, не достатньо для переробки всього сміття міста Житомир. Ми будемо удосконалюватися. Упродовж двох найближчих місяців ми поставимо допоміжне обладнання, а відтак зможемо переробляти до 20-22 тонн за годину", — розповів Павло Фурман.

 

Поділитись

Новини по темі: