26 червня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • У ставок «Крошенський» потрапляють стоки – результати екологічної перевірки передано в поліцію

У ставок «Крошенський» потрапляють стоки – результати екологічної перевірки передано в поліцію

  • Фото: Державна екологічна інспекція Поліського округу
  • 10 червня, 2024 16:56

Результати дослідження води у ставку на території парку «Крошенський» (Житомир) скеровано до правоохоронних органів. Про це повідомили в Державній екологічній інспекції Поліського округу. 

24 травня 2024 року фахівці Інспекції здійснили виїзд на місце, де були відібрані проби води для дослідження. На телефонну «гарячу лінію» Інспекції повідомили, що у ставку, який знаходиться на території парку «Крошенський» (м. Житомир), спостерігається явище активного спливання риби до поверхні водойми.

За результатами проведених спеціалістами Відділу інструментально-лабораторного контролю досліджень зафіксовано перевищення нормативів ГДС: 

  • по аміаку – у 2,2 рази; 
  • залізу –   у 2,5 рази; 
  • фосфатах – у 1,2 рази; 
  • хімічному споживанню кисню (ХСК) – в 3 рази; 
  • біологічному споживанню кисню (БСК5) – в 5 разів. 
  • Вміст розчиненого кисню у водоймі складав 1,5 мг/л при нормі не менше 4 мг/л.

У ставок «Крошенський» потрапили скиди стоків – результати екологічної перевірки передано в поліцію

27 травня фахівцями Інспекції було здійснено повторний виїзд на місце та  проведено обстеження прибережної захисної смуги згаданого водного об’єкта з метою виявлення несанкціонованих скидів стічних вод у р. Крошенка.

У ході проведення вказаного заходу було встановлено, що у р. Крошенка впадає безіменний струмок, який бере свій початок від з вул. Сергія Параджанова та виходить на поверхню в районі ліцею №10 (Київське шосе). У подальшому згаданий струмок протікає через територію гаражного кооперативу «Восход» та впадає у р. Крошенка. При візуальному обстеженні струмка спостерігалось сіре забарвлення води з різким фекальним запахом.

З метою встановлення ймовірного факту забруднення водного об’єкта (струмка) спеціалістами відділу інструментально лабораторного контролю були відібрані проби води в районі ліцею №10, гаражного кооперативу «Восход» та в місці впадінні у р. Крошенка для подальшого лабораторного дослідження.

 За результатами проведених лабораторних досліджень встановлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрації:

  • Ліцей №10 (аміак - 6,1 рази, залізо – 8,4 рази, фосфати – 3,7 рази, ХСК – 25,3 рази, БСК-5 – 60 рази).
  • Гаражний кооператив «Восход» (аміак - 4,9 рази, залізо – 7,3 рази, фосфати – 3,6 рази, ХСК – 17 разів, БСК-5 – 40 разів).
  • Місце впадіння у р. Крошенка (аміак - 4,5 рази, залізо – 4,7 рази, фосфати – 3,4 рази, ХСК – 13 разів, БСК-5 – 27,3 рази).

 

Таким чином, відбувається забруднення води у р. Крошенка.

Оскільки Інспекція не є органом дізнання, а державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища не уповноважені законом проводити досудове (попереднє) розслідування, діяльність по встановленню осіб причетних до порушень природоохоронного законодавства повинні здійснювати органи згідно вимог Кримінального процесуального кодексу України.

З метою повного та всебічного розгляду вказаного звернення, а також встановлення винних осіб та недопущення забруднення водного об’єкта, Інспекцією копії матеріалів, складених за результатами проведеного заходу, скеровано до Головного управління Національної поліції в Житомирській області для вжиття заходів реагування в межах визначених повноважень.

Журнал Житомира писав, що у Житомирі закриють станцію скиду нечистот через дискомфорт та неприємний запах.

Екологи перевіряють факт скиду нечистот в Кам'янку поблизу Житомира.

Поділитись

Новини по темі: