7 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Тарифи на тепло економічно не обґрунтовані: Житомиртеплокомуненерго не закриває власні потреби

Тарифи на тепло економічно не обґрунтовані: Житомиртеплокомуненерго не закриває власні потреби

  • Фото: Житомиртеплокомуненерго
  • 13 березня, 2024 9:01

Тарифи на тепло залишаються економічно не обґрунтованими.

Про це кажуть у Житомиртеплокомуненерго.

«Протягом 3 років тариф на тепло ЖТКЕ залишається незмінним, не дивлячись на те, що цінність грошей за цей час сильно змінилась», — наголошують там.

Держава повинна була компенсувати комунальним підприємствам-тепловикам різницю в тарифах, яка утворюється внаслідок того, що діючий тариф нижчий за економічно обґрунтований.

Та попри це, востаннє КП ЖТКЕ отримувало компенсацію за різницю в тарифах у грудні 2021 року за опалювальний сезон 2020-2021рр. З того часу сума, яку втратило підприємство через економічно не  обгрунтований тариф, зросла до 309 мільйонів 802 тисяч гривень.

«Найбільша складова в цій цифрі - різниця в тарифах для населення, яка складає понад 291 млн гривень. Фактично, щомісяця під час опалювального сезону ця сума збільшується на десятки мільйонів гривень», — зазначають у комунальному підприємстві.

Ситуація призводить до діри у бюджеті Житомиртеплокомуненерго, оскільки всі кошти, що отримані від споживачів, одразу йдуть на оплату за газ. Через це підприємство не має змоги не лише розвиватися, але й просто закривати свої господарські потреби, проводити ремонти та виплачувати зарплати без допомоги міського бюджету. 

«Сподіваємось, що держава зрештою зверне увагу на тепловиків та виконає свої обіцянки. Поки продовжуємо працювати у збиток та шукати інші можливості для розвитку, як то спільні проєкти та допомога іноземних донорів, спрямовані на енергозбереження та підвищення енергонезалежності», — кажуть в ЖТКЕ.

Поділитись

Новини по темі: