4 жовтня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Самовільне втручання в роботу газових мереж – не лише злочин, а й смертельна небезпека

Самовільне втручання в роботу газових мереж – не лише злочин, а й смертельна небезпека

  • 4 жовтня, 2024 16:04

Газовики попереджають про загрозу життю та здоров'ю споживачів, які самовільно втручаються у роботу газових мереж. Також фахівці детально роз'яснють, які можуть бути наслідки за самовільне втручання у газові мережі.

Що таке «врізки»

 

«Врізками» називають несанкціоноване втручання в роботу газової системи через приєднання самовільного газопроводу з метою несанкціонованого відбору природного газу. У результаті таких дій комерційний вузол не обліковує газ, що відбирається із системи. Таке втручання в роботу газової мережі призводить до викривлення даних обліку газу, а споживачі таким чином здійснюють крадіжку газу.

Втручання у прилади обліку газу виявляють завжди

 

Ознаки втручання в побутові лічильники виявляються при проведенні контрольного зняття показів лічильника газу, проведення інвентаризації, зняття лічильника газу на повірку. Додатково проводиться аналіз споживання газу за періодами, відповідно наявного газоспоживаючого обладнання та площі помешкання. Навіть, оглянувши зовні стан лічильника, легко помітити такі сліди втручання як фарбування, приєднані сторонні предмети, подряпини.

Несанкціоновані втручання в мережу – це завжди небезпека та загроза життю

 

Газ не пробачає помилок, тому будь-яке втручання у роботу газових мереж  - це завжди небезпека. Адже усі виявлені несанкціоновані газопроводи були не герметичні й пропускали газ. При виявленні таких порушень газовики негайно усувають їх, аби унеможливити несанкціонований витік та зменшити небезпеку для життя споживачів. У разі виявлення порушень, які регламентує Кодекс ГРМ, на місці їх виявлення представник оператора газорозподільного підприємства складає акт про дане порушення.

Якщо втручання було зроблене неприхованими засобами, то нарахування йде за півроку за максимальними потужностями, а якщо ж прихованими, – нарахування за два роки для населення, три роки – для юридичних осіб за максимальними потужностями. Розмір донарахувань залежить від кількості газоспоживаючого обладнання, площі помешкання, кількості мешканців. Відтак визначається розмір збитків, який вираховують індивідуально.

Якщо споживач помітив підозрілу ситуацію

 

Якщо ж споживач сам повідомив оператора ГРМ про пошкодження лічильника газу або пошкодження пломби, при цьому несанкціонованого втручання в мережу не було, то споживач не нестиме покарань. У разі підозри, що лічильник пошкоджений, або споживач став свідком незаконних втручань в газову мережу, необхідно негайно звернутися за номером анонімної телефонної лінії 0673593807.

Поділитись

Новини по темі: