30 вересня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Покупцям нових автомобілів доведеться додатково платити до 280 тисяч грн, — експертка

Покупцям нових автомобілів доведеться додатково платити до 280 тисяч грн, — експертка

  • Фото: Ілюстративне
  • 31 липня, 2024 18:12

Запровадження військового збору в 15% суттєво підвищить витрати на покупку нових автомобілів в Україні. Як повідомляє AUTO-Consulting, директор дилерської мережі "Автотрейдінг Атолл Груп" Галина Шипулова прогнозує, що за нові машини українцям доведеться додатково платити 180-280 тисяч грн.

За її розрахунками, наразі при купівлі авто середнього класу українці платять під час реєстрації від 30 до 80 тисяч гривень податків та зборів. Після введення змін ця сума зросте до 180-280 тисяч гривень. Враховуючи тенденцію загального погіршення добробуту населення, це може призвести до зниження продажів автомобілів втричі або навіть більше.

Водночас Артем Ткаченко, бренд-директор Volvo в Україні, вважає, що реєстрації скоротяться на щонайменше 35%, адже мало хто захоче платити додатково 200 тисяч грн. за реєстрацію.

Олексій Невадовський, комерційний директор «Стелантіс Україна», розділяє вплив цього законопроекту на два етапи. Поки він не почав діяти, це може викликати короткостроковий сплеск продажів, а далі — падіння ринку одразу на 30%.

У GM Group зе більш категоричні. Андрій Тарасюк, генеральний директор GM Group, прогнозує падіння ринку на 70-80% у перші три місяці після запровадження збору. Далі мінус 50-60% ринку.

Нагадуємо, що законопроєкт №11416, розроблений Кабміном, передбачає наповнення державного бюджету України за рахунок збільшення та запровадження нових податків та зборів. Зокрема, уряд пропонує збільшити видатки цьогорічного кошторису на 500 млрд грн — переважно на фінансування Сил оборони.

Поділитись

Новини по темі: