26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Підвищення курсу долара: у НБУ пояснили, як зміняться ціни

  • Фото: zn.ua
  • 22 липня, 2022 15:37

Національний банк повідомляє, що послаблення офіційного курсу гривні на 25% до 36,6 грн за долар матиме обмежений вплив на зростання цін.

Про це йдеться на Facebook-сторінці Нацбанку.

"Це рішення матиме лише обмежений вплив на інфляцію – близько 2-3 відсоткових пунктів до річних темпів зростання цін, ураховуючи, що 0,6-0,8 в. п. із них становитимуть прямі та вторинні ефекти від підвищення цін на пальне. Вплив зміни рівня фіксації курсу на інфляцію вже враховано у новому прогнозі Національного банку", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що коригування фіксованого курсу на 25% не означає рівнозначного зростання цін.

"В основі цьогорічного зростання споживчих цін насамперед лежить не курсовий фактор, а інші причини. Це високі світові ціни, рекордна інфляція в світі та наслідки війни. Серед них: порушення ланцюгів постачання, менша пропозиція окремих товарів, більші виробничі витрати бізнесу, фізичне руйнування виробничих потужностей та інфраструктури і тимчасова окупація окремих територій нашої країни", – йдеться в повідомленні.

Наголошується, що фіксація офіційного курсу гривні на новому стійкішому рівні дасть змогу Національному банку й надалі утримувати контроль над розвитком динаміки цін. 

"Якщо простіше, це збереже економіку від неконтрольованого подорожчання товарів та послуг у середньостроковій перспективі", – додали в Нацбанку.

 

Курс долара в обмінниках злетів до 40 грн/$

 

Вже за декілька годин після рішення Нацбанку послабити офіційний курс гривні, за даними порталу "Мінфін" готівковий курс різко пішов донизу. На "чорному" ринку за долар просили 40 грн. 

Сьогодні абсолютна більшість пропозицій розмістились в діапазоні 38,5−39 грн/$.

Поділитись

Новини по темі: