9 жовтня, 2024
Ми в соцмережах

Пенсій більше не буде: хто з українців залишиться без виплат

  • Фото: Unsplash/Artem Labunsky
  • 6 жовтня, 2023 11:41

В Україні можуть розширити список причин скасування пенсійних виплат. Верховна Рада України прийняла у першому читанні відповідний законопроєкт.

Наразі в Україні й так діє закон, згідно з яким, якщо пенсіонер не отримує пенсію протягом шести місяців, виплати скасовують. Кабмін пропонує внести правки, які дозволять скасовувати пенсію не лише тим, хто не отримує пенсію, а й тим, хто її не витрачає.

У разі ухвалення законопроєкту, банки будуть зобовʼязані повідомляти про пенсійні рахунки, з яких протягом шести місяців не витрачали кошти.

За два тижні до настання строку шість місяців банк повідомлятиме клієнта, що з його рахунку не знімались кошти. Після цього інформацію буде надіслано до Пенсійного фонду. 

У Кабміні запевняють, що метою даного законопроєкту є не віднімання пенсій у людей, а вирішення питання пенсій загиблим та зниклим безвісти на окупованих територіях.

«Законопроект цей заступник міністра соцполітики розробляла. Там ідеї дві: по-перше, унормувати ситуацію з урахуванням стажу, отриманого в РФ. По-друге, створити механізм, щоб не платити пенсії, якщо людини насправді вже немає, але зафіксувати це неможливо. Це складна тема, ніхто не розуміє зараз, скільки пенсіонерів загинуло. Я про тих, хто залишався на окупованій території, у сірій зоні», — каже співробітник апарату КМУ.


Кому можуть скасувати пенсії 

Новий документ передбачає впровадження таких причин для скасування пенсій:

  • тимчасове проживання за кордоном за заявою пенсіонера щодо припинення виплати пенсії;
  • визнання особи безвісно відсутнім або оголошення померлою в установленому законом порядку;
  • визначення пенсіонеру статусу особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, відповідно до Закону України "Про правовий статус осіб, які зникли безвісти за особливих обставин";
  • неотримання пенсії протягом 6 місяців поспіль в організаціях, які здійснюють виплату та доставку пенсій, або відсутність протягом 6 місяців поспіль видаткових операцій в установах банків за поточними рахунками, на які провадиться виплата пенсій;
  • невиконання процедури одержувачем пенсії фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.


Українським пенсіонерам, які виїхали та перебувають за кордоном, до 31 грудня слід пройти ідентифікацію. Це можна зробити наступним чином:

Скористатись послугою Дія.Підпис, сервіс доступний на порталі електронних послуг Пенсійного фонду в особистому електронному кабінеті.

Через консульську посадову особу засвідчити поточне місце проживання за кордоном у відповідній країні проживання.

Поділитись

Новини по темі: