7 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Неоформлені паї на Житомирщині можуть передати громадам – як не втратити землі

Неоформлені паї на Житомирщині можуть передати громадам – як не втратити землі

  • Фото: biz.censor.net
  • 14 березня, 2024 15:30

Жителі області, що мають сертифікати на земельні паї, проте не оформили ділянки, можуть втратити їх у 2025 році.

Про це Суспільному розповів сертифікований інженер-землевпорядник, геодезист Олександр Гнітецький.

Він стверджує, що у 2025 році земельні ділянки можуть перейти у комунальну власність, але після передачі власники зможуть повернути собі землі.

За словами Олександра, оформлення у власність паю передбачає заміну сертифіката про право на таку земельну частку на витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Закон «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» було прийнято у 2003 році. Згідно статті 13 цього Закону, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.


Фото: brovary.net.ua

Незважаючи на те, що процедура почалась у 2003 році, досі є громадяни, які не приватизували, не виділили свої земельні частки паїв, земельні ділянки.

«Відтак вони не присвоїли кадастровий номер, не отримали, або як колись це було, державні акти на право власності з кадастровим номером чи без», — підкреслює Олександр Гнітецький.

За словами геодезиста, саме ці невитребувані земельні паї можуть передати у комунальну власність. Також він каже, що навіть після передачі, власники землі зможуть повернути її собі, каже інженер-землевпорядник.

«Протягом 7 років з моменту, коли такі ділянки заберуть у комунальну власність, вони не мають права їх передавати у приватну власність, окрім людям, які є власниками сертифікатів на землю. Це робиться для того, щоб не вийшло так, що в державі великі території пустують без своїх власників або обробляються в незаконний спосіб і не приносять дохід бюджетам чи орендодавцям цих ділянок. Таким чином, була прийнята ця норма, яка мусить з часом просто вивести, щоб у нас було або державна земля, або комунальна, або приватна», — каже Гнітецький.

Щоб не втратити право власності на пай, потрібно протягом року його оформити у власність, підкреслив він.

Начальник відділу земельних відносин та екології Станишівської сільської ради Сергій Паламарчук каже, що навіть, якщо власники паїв сьогодні розпочнуть оформлення своїх земель, місцеві землевпорядники не зможуть оперативно отримати цю інформацію.

«Саме основне, це те, що немає доступу до публічної кадастрової карти. Ми не бачимо наповнення кадастру, що робиться. Те, що люди, розробники розробляють документи, ми стараємось максимум інформації (зібрати – ред.), щоб вони нам давали. Щоб наповнювати свою базу», — наголошує він.


Фото: napensii.ua

Поділитись

Новини по темі: