13 жовтня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • НБУ спростував інформацію, що збиратиме дані про всі платежі українців

НБУ спростував інформацію, що збиратиме дані про всі платежі українців

  • Фото: НБУ
  • 5 червня, 2023 13:44

Національний банк України сьогодні спростував інформацію про те, що збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб. Там заявили, що інформація не відповідає дійсності.

Регулятор наголошує, що у листі НБУ (№ 25-0005/38228), який викликав резонанс у ЗМІ, не йдеться про фізичних осіб.

Запитувані дані не передбачають збору інформації, персональних даних фізичних осіб. Національний банк з метою посилення нагляду з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів виключно щодо суб’єктів господарської діяльності, надавачів платіжних послуг – юридичних осіб, які користуються послугами банків з електронної комерції.

"Національний банк надіслав банкам лист-нагадування № 25-0005/38228, мета якого – звернути увагу на необхідність своєчасного і коректного надання інформації згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах. Саме цей уточнюючий лист Національного банку оприлюднив підсанкційний проросійський ресурс "Страна.юа" з провокаційно недостовірною його інтерпретацією", – інформує НБУ.

Зазначається, що Національний банк використовує цю інформацію виключно в наглядових цілях з метою посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України.

"Аналіз такої узагальненої інформації дав змогу Національному банку виявити проблематику використання послуг банків, у тому числі електронної комерції, з метою обслуговування тіньового ринку, зокрема обслуговування діяльності нелегального грального бізнесу", – додали в НБУ.

Нагадаємо, у ЗМІ з'явилася інформація, що з 5 червня щопонеділка до 16.00 години, банки повинні будуть направляти до Національного банку інформацію щодо безготівкових операцій своїх клієнтів, за попередній тиждень.

Поділитись

Новини по темі: