26 червня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • На Житомирщині цього року планують витратити 24 млн грн на працевлаштування людей з інвалідністю

На Житомирщині цього року планують витратити 24 млн грн на працевлаштування людей з інвалідністю

  • Фото: Ілюстративне
  • 15 травня, 2024 17:56

Шляхи підвищення активності роботодавців у створенні робочих місць для працівників з інвалідністю за державні кошти обговорювали 14 травня в обласному центрі зайнятості. Про це повідомляє пресслужба Центру зайнятості. 

Директорка обласного центру зайнятості Галина Корінна зазначила, що з серпня 2023 року діє програма фінансової підтримки роботодавців, які працевлаштовують людей з інвалідністю І і ІІ групи. За облаштування робочих місць для таких співробітників підприємство чи організація можуть отримати компенсацію у розмірах, еквівалентних 10-15 мінімальним зарплатам: до 71 000 грн – у разі працевлаштування особи з інвалідністю ІІ групи і до 106500 грн – І групи.

«За 8 місяців дії цієї програми по Україні вже облаштовано 414 робочих місць для людей з інвалідністю. В окремих регіонах з такою компенсацією працевлаштовано вже по 50-60 людей, а на Житомирщині поки створено лише п'ять таких місць. І це незважаючи на широку інформаційно-роз’яснювальну роботу, яку ми проводимо. Тож сьогодні ми хочемо порадитись, разом проаналізувати можливі причини такої неактивності роботодавців нашої області й знайти спільні рішення для активізації працевлаштування людей з інвалідністю» - розповіла Галина Корінна.

За її словами,  серед зареєстрованих безробітних по Україні саме на Житомирщині найбільша кількість людей з інвалідністю: одна тисяча із близько 14,7 тисяч. Разом з тим, ряд областей мають кращі результати забезпечення робочими місцями безробітних цієї категорії. Житомирщина – лише на 7-му місці за кількістю працевлаштованих людей з інвалідністю після Львівщини, Черкащини, Дніпропетровщини, Полтавщини, Івано-Франківщини та Київщини. Там вдається залучати до праці 20-27% людей з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних, тоді як у нашій області цей показник складає всього 12% (з початку цього року - 117 працевлаштованих із 999-и зареєстрованих безробітних).  

Начальниця відділу активних програм зайнятості Олена Мельник деталізувала умови надання роботодавцям такої компенсації. Вони можуть придбати для співробітників з інвалідністю необхідні їм меблі, обладнання, допоміжні засоби, а держава компенсує їхню вартість. Таким чином програма надає реальну можливість зробити робоче середовище для працівників з фізичними порушеннями максимально комфортним і безпечним.

Досвідом облаштування такого робочого місця для інженера благодійного фонду «Карітас-Житомир», який працює в рамках програми «Відбудова житла», поділилась фінансовий менеджер установи Олеся Бучинська. Через службу зайнятості держава компенсувала вартість ноутбука, комп’ютерного стола й крісла, принтера, стелажа й далекоміра.

Директор обласного відділення Фонду соціального захисту людей з інвалідністю Ярослав Возний зазначив, що нині неможливо працевлаштувати таких співгромадян без допоміжних засобів реабілітації. Держава активно сприяє цьому процесу: у нинішньому році виділено на ці цілі 4,4 млрд грн. Зокрема, на допоміжні засоби для одного ветерана передбачено 2,4 млн грн. Цієї суми, приміром, достатньо для виготовлення сучасного протеза в разі ампутації кінцівки. Ринок протезування зараз стрімко розвивається, іноземні підприємства відкривають свої представництва, з’являються такі і в Житомирі.

Голова обласної організації УТОГ Валерій Дем’янчук звернув увагу, що нечуючі люди зазвичай мають ІІІ групу інвалідності. На жаль, законодавством України поки не передбачені компенсації за облаштування робочих місць для них. Він поділився, що люди з порушенням слуху неохоче будуть повертатись з-за кордону, де для них створені необхідні умови, щоб повноцінно працювати.

Надважливе питання для України відсьогодні і надалі – це працевлаштування захисників. Керівниця Громадська спілка "Дім Ветерана" Юлія Толмачова під час зустрічі порушила питання підготовки психологів, які можуть працювати з військовими і ветеранами. Вже зараз демобілізовані бійці стикаються з небажанням роботодавців брати їх на роботу через ПТСР. Вона закликає всіх бути максимально толерантними з ветеранами після пережитого ними пекла… «Ми маємо навчитися з ними спілкуватись, розуміти їх і допомогти реінтегруватися до мирного життя» - сказала волонтерка.

Журнал Житомира раніше писав, що за працевлаштування ВПО з інвалідністю роботодавці пів року отримуватимуть компенсацію.

З 1 квітня зросте компенсація роботодавцям за працевлаштування деяких категорій громадян.

Поділитись

Новини по темі: