8 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • «Мотор Січ», «Укрнафта» та ще три підприємства переходять у власність держави: кому вони належали

«Мотор Січ», «Укрнафта» та ще три підприємства переходять у власність держави: кому вони належали

  • Фото: УНІАН
  • 7 листопада, 2022 17:40

У власність держави відчужено активи стратегічно важливих підприємств, з-поміж яких АТ "Мотор Січ", ПрАТ "Запоріжтрансформатор", ПрАТ "АвтоКрАЗ", ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта".

Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час брифінгу 7 листопада.

За його словами, таке рішення було ухвалене 5 листопада 2022 року під час засідання Ставки Верховного Головнокомандувача під головуванням Президента України Володимира Зеленського, відповідно до Законів України від 6 грудня 1991 року № 1932 "Про оборону України" та від 12 травня 2015 року № 389 "Про правовий режим воєнного стану" у зв’язку з військовою необхідністю, відповідно до Закону України від 17 травня 2012 року № 4765 "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану".

"Вилучені активи набули статусу військового майна, їх управління передано Міністерству оборони України, – сказав він. – По завершенні дії військового стану, відповідно до вимог закону, вказані активи можуть бути повернені власникам, або буде відшкодовано їхню вартість".

"Для забезпечення потреб країни в умовах воєнного стану ми маємо право приймати такі рішення", – підсумував Данілов.

Вищезгадані підприємства, за даними ЗМІ, повʼязані з Костянтином Жеваго, Вячеславом Богуслаєвим, Ігорем Коломойським та Костянтином Григоришиним.

За інформацією "Економічної правди", компаніям Коломойського в "Укрнафті" належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК "Нафтогаз" до цього належали 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією України.

В "Укртатнафті" Ігор Коломойський спільно з партнером Геннадієм Боголюбовим володіють близько 60%, все інше – НАК «Нафтогаз». Ключовим активом "Укртатнафти" є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні вивели з ладу російські ракетні обстріли.

Донедавна власником "Мотор Січ" був В'ячеслав Богуслаєв, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства операції з акціями "Мотор Січі" були заблоковані, а згодом – арештовані. Богуслаєва в жовтні арештували, звинувативши у державній зраді.

Компанія "АвтоКрАЗ" входить в групу "Фінанси та кредит" олігарха-втікача Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

"Запоріжтрансформатор" – підприємство-банкрут, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є Костянтин Григоришин.

Поділитись

Новини по темі: