12 жовтня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Які перекази з картки на картку викличуть підозри: зміни в законодавстві з 1 серпня

Які перекази з картки на картку викличуть підозри: зміни в законодавстві з 1 серпня

  • Фото: Unsplash
  • 25 липня, 2023 9:00

Онлайн-банкінг в Україні неймовірно розвинутий: здійснити грошовий переказ можна з будь-якої точки світу в зручний час. Для цього достатньо лише тримати смартфон чи банківську картку в руках. Важливим питанням є лише легкий контроль всіх транзакцій державними органами.

Який можна отримати на картку одним платежем, та у якому випадку державні органи можуть зацікавитись клієнтом банку, в коментарі Факти ICTV розповіла юристка Анна Златіна.

Яку максимальну суму можна отримати на картку

Незважаючи на побоювання багатьох користувачів онлайн-банкінгу, українське законодавство не обмежує ліміти переказу коштів на карту.

«У різних банках свої ліміти на перекази. Тобто, кожен банк має право встановлювати свої ліміти щодо переказу грошей з картки на картку. Якщо ж брати законодавство, то до 5 тис. грн можна перераховувати суми без ідентифікації, а контролю підлягають грошові операції від 400 тис. грн. Але в законі є нюанс, що систематичні або підозрілі перекази так само можуть підпадати під фінмоніторинг, навіть якщо їх сума менш як 400 тис. грн», — каже Анна Златіна.

Проте, вже з 1 серпня на українців чекають зміни. Навіть мінімальна сума переказу (менше 5 тис. грн) підлягатиме ідентифікації. Тобто, громадянам доведеться підтверджувати особу при здійсненні будь-якого переказу.

Анна Златіна пояснює, що це працюватиме наступним чином:

  • Якщо банк має достатньо інформації про особу, яка переказує гроші (людина реєструвала картку тощо), то для користувача нічого не зміниться.
  • Якщо операція здійснюватиметься з допомогою терміналу самообслуговування, то платнику потрібно буде ввести номер свого мобільного телефону на екрані, отримати на номер одноразовий пароль, ввести на екрані цей пароль та отримати квитанцію.


Наразі ідентифікація користувача відбувається лише під час поповнення рахунків через термінали самообслуговування від 5 тис. грн і вище. З 1-го ж серпня регулюватимуть всі перекази.

Також юристка наголошує на тому, що в Україні є закон про фінансовий моніторинг, який передбачає, що фінмоніторинг може здійснюватися при переказі на картку як понад 400 тис. грн, так і менше цієї суми (за умови підозрілих переказів).

Анна каже, що визначити суму, за якої операція викличе підозри неможливо, адже кожен банк має свої правила та ліміти.

«Національний банк України встановлює загальні правила та обмеження щодо перерахування коштів. У 2023 році – це 400 тис. грн. Це встановлений ліміт, який надає банкам право здійснювати контроль, але у кожної фінустанови є свої обмеження», — підкреслює вона.


Обмеження при переказі: коли переказ може викликати підозри

Як і зазначалось вище, кожен банк має свої обмеження. До прикладу, Приватбанк не дозволяє переказувати більше 29 999 грн при переказі з картки іншого банку. Монобанк не встановлює ніяких лімітів при цьому.

Універсальні сервіси обмежують одноразову суму переказу на рівні 25 тис. грн, незалежно від банків, які випустили платіжні засоби.

Не варто забувати і про добові та місячні обмеження. Вони встановлені задля запобігання шахрайству. Зазвичай за одну добу можливо переказати до 110 тис. грн, поділених до 25 переказів. На місяць дозволяється 100 переказів до 220 тис. грн.

Юристка наголошує, що наразі підозри можуть викликати перекази з крайніх точок країни. Тобто, з прикордонних міст та сіл.

«Важливо розуміти, що майже всі онлайн-платежі є авторизованими. Під час оформлення картки банк отримує повну інформацію про клієнта, тому залишитись непомітним при транзакціях за допомогою свого карткового рахунку майже неможливо», — додає вона.

Також увагу державних органів привертають наступні фінансові операції:

  • На картку надходять схожі за розміром суми, які є регулярними. Наприклад, щодня вам надходить по 500, 700 грн, або по 10-15 разів одна й та сама сума.
  • Велика кількість переказів на картку та з неї – понад 30 транзакцій на день.
  • Багато контрагентів (людей, які надсилають кошти), наприклад, коли вам щодня надходить по 100 грн від різних користувачів.
  • Перекази від громадян РФ чи Білорусі.
  • Якщо ви надсилаєте гроші в країну-агресора.
  • Операції з сумами понад 400 тис. грн. Банк має право заблокувати гроші до з’ясування їх походження.
  • «Кожен банк самостійно визначає критерії для перевірки, тому немає чіткого розуміння того, в яких випадках банк зацікавиться вашими операціями», — зазначає Златіна.
Поділитись

Новини по темі: