3 жовтня, 2024
Ми в соцмережах

Які будівельні компанії заробили найбільше у 2023 році: дослідження

  • Фото: Мережа
  • 5 травня, 2024 10:32

Трійку лідерів за найбільшим чистим доходом у 2023 році серед будівельних компаній зайняли фірми,  що займаються будівництвом доріг, це з'ясували аналітики YouControl.

Отож, лідери:

  • 8,2 млрд грн — ТОВ "АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ". Журналісти Слідство.інфо повідомляли*, що ця компанія пов’язана з очільником Одеси Геннадієм Трухановим, її контролює одеський бізнесмен Олександр Бойко.
  • 8,1 млрд грн — ТОВ "ГРУПА КОМПАНІЙ "АВТОСТРАДА". Вінницька компанія, що входить до фінансово-промислової групи (Група) Максима Шкіля MS Capital.
  • Серед активів групи: ТОВ "Спільне українсько-німецьке підприємство "Автострада", ТОВ "Перша логістична компанія", ТОВ "3С Групп", а також кілька гранітних кар'єрів та агрокомпаній. Слід відзначити, що сукупна сума виграних процедур публічних державних закупівель у 2017-2023 рр. перевищує показник виручки компанії за ці ж роки.
  • Майже 6 млрд грн  — ТОВ "РОСТДОРСТРОЙ". Одеська компанія належить депутату Одеської міської ради від партії мера «Довіряй ділам» Юрію Шумахеру та бізнесмену Євгену Коновалову.
  • Журналісти Bihus.info з’ясували**, що дві компанії із групи “Ростдорстрой” – ТОВ “Дорікум” і ТОВ “ІВК “Автомагістраль” – фінансували партію “Довіряй ділам” під час минулої виборчої кампанії і вносили по 750 тис. грн на рахунки партії Труханова. Компанії Групи Ростдорстрой (RDS) займаються будівництвом доріг та автострад. Основні активи Групи ТОВ «Ростдорстрой» та ПП «Київшляхбуд».
  • До десятки найбільших компаній будівельного сектору за згенерованим чистим доходом у 2023 році також увійшли:
  • ТОВ "КОСУЛ" — 3,4 млрд грн. Компанія займається розвідувальним бурінням.  Бенефіціаром є Ринат Ахметов — ключова особа групи СКМ.
  • ТОВ "СОЛАГРО" — майже 3 млрд грн. Київська будівельна компанія, що входить до Групи Солагро. Ключова особа — Ігор Юшко. Компанії групи працюють в сферах постачання природного газу промисловим споживачам; експорту агропродукції, агротрейдінгу. Серед активів групи: ТОВ "Солагро", ТОВ "Солагро трейд", ТОВ "Трансюкрейн", ТОВ "Одеський портовий виробничо-перевалочний комплекс".
  • ТОВ "ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ" — 2,9 млрд грн. Ключовими особами Групи “Онур” є Онур та Іхсан Четінджевізи. Компанії групи є активними учасниками процедур державних публічних закупівель.
  • ТОВ "КИЇВСЬКА ЕНЕРГЕТИЧНА БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ" — 2,5 млрд грн. Будівельна компанія, що входить у Групу СВС-Дніпро. Ключові особи – Володимир Випирайло та Микола Кравченко. Активи Групи: ПрАТ «СВС-Дніпро», ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія», ТОВ «СВС-Енерджі».
  • ТОВ "РІЕЛТ-БУД" — 2,1 млрд грн. Компанія зареєстрована в Києві, займається будівництвом житлових і нежитлових будівель, кінцевою бенефіціарною власницею є Харченко Юлія В'ячеславівна.

Юлія Харченко була керівником декількох компаній, що входять складу до Групи "БТ Інвест", ключовими особами якої є громадяни Литви Раймондас Туменас, Марина Познякова та Агне Рузгіене.

Дана Група, зокрема, управляє мережею роздрібних магазинів Novus та реалізує проекти будівельного девелопера “Stolitsa Group”. Також вона є учасницею кількох компаній, де іншими учасниками зокрема є компанії зі складу  "БТ Інвест".

ПрАТ "ПРИРОДНІ РЕСУРСИ" — 2 млрд грн. Компанія займається розвідувальним бурінням і входить до Групи Віктора Пінчука EastOne, яка була створена в результаті реструктуризації групи Interpipe.

Портфель EastOne включає більше 20 бізнесів і широкомасштабних проектів, у тому числі трубно-колісну компанію Інтерпайп, телегрупу StarLightMediа, бізнес-інкубатор в сфері IT Eastlabs та інші.

ПрАТ "ХОЛДИНГОВА КОМПАНІЯ "КИЇВМІСЬКБУД" - 2 млрд грн. Компанія на 80% належить громаді Києва і є одним з найбільших забудовників країни.

Спершу до топ-10 була додана компанія ТОВ "АВАНГАРД -ЖИТОМИР", але після того як журналісти звернули увагу на аномалію, ми провели додатковий аналіз і зʼясували що ТОВ "АВАНГАРД -ЖИТОМИР" подала звітність двічі: 29.02.2023 р. було подано звіт з помилкою, а 01.03.2023  компанія подала вже виправлений звіт. Відповідно, після зʼясування обставин ми виключили компанію з переліку найбільших. Допис і графіка оновлені і коректні.

Методологія:

  • ми брали до уваги українські будівельні компанії, котрі здійснюють діяльність за 22-ма релевантними КВЕДами. Перелік дивіться в нашому Каталозі https://catalog.youcontrol.market/zabudovnyky
  • показник чистого доходу за даними Держстату у 2023 році
  • до вибірки аналізу потрапили лише компанії з комерційною організаційно-правовою формою, які не перебувають у стані припинення

Фінансово-промислова група — у загальному сенсі це сукупність компаній із фінансової та/або промислової сфер, які належать до одного чи групи кінцевих бенефіціарних власників та здійснюють взаємодію між собою для досягнення спільних цілей, таких як отримання фінансової вигоди чи оптимізація виробничих процесів.

*матеріал Слідство.Інфо "Пов’язана з Трухановим компанія перемогла у тендері на пів мільярда гривень. Правоохоронці кажуть, що договір уклали з порушеннями" від 17 квітня 2024 року - https://bit.ly/4bdOdGi

**матеріал Бігус.Інфо “Гроші від бізнесу та кандидатів або хто донатив “Довіряй ділам” від 29 Грудня 2021 року - https://bit.ly/3UI5B0s

Поділитись

Новини по темі: