30 вересня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Громада на Житомирщині передала державним лісництвам понад 3 тисячі гектарів землі із самосійним лісом

Громада на Житомирщині передала державним лісництвам понад 3 тисячі гектарів землі із самосійним лісом

  • Фото: Суспільне Житомир
  • 8 серпня, 2024 19:28

Малинська громада, що на Житомирщині, у користування ДП "Ліси України" передала 3 300 гектарів земель комунальної власності із самосійним лісом. Ця ініціатива громади є частиною міжнародного проєкту Forest Recovery, спрямованого на відродження лісів України. Про це Суспільному розповів директор Столичного лісового офісу ДП "Ліси України" Віктор Сахнюк.

За його словами, на земельних ділянках, які раніше перебували на балансі громади, але де-факто були нічиїми та заростали самосієм, відтепер господарюватимуть фахівці філій "Радомишльське лісомисливське господарство" та "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" ДП "Ліси України". Від такої передачі виграють всі.

"По-перше, до місцевого бюджету громади щороку надходитиме 336 тисяч гривень або 28 тисяч гривень щомісяця — у вигляді податків. По-друге, від кожного заготовленого кубічного метра деревини місцевий і державний бюджети поповнюватимуться рентною платою. По-третє, у громаді з'являться додаткові робочі місця, які пропонуватимуть місцевим жителям. З'явиться сучасна техніка. До господарської діяльності у лісі залучатимуть місцевий бізнес. А це знову ж таки додаткові і постійні надходження до місцевого бюджету у вигляді сплати ПДФО. А так до цього ліс був просто нічий", — сказав Віктор Сахнюк.

ФОТО:  Віктор Сахнюк, директор Столичного лісового офісу ДП "Ліси України", Суспільне Житомир

Рішення передати комунальні землі державним лісомисливським господарствам у громаді ухвалили одностайно. Спочатку зробили інвентаризацію всіх земель, в тому числі і тих, де є лісові насадження, та підрахували суму, у яку обходиться щорічне їх утримання.

"Під час обстеження ми виявили, що на більшості лісових ділянок громади росте ліс-самосій. А сума на утримання цих незадіяних земель точно не є самоокупна. Також спрацював ще один фактор: у таких самосійних лісах громади часто відбуваються незаконні самовільні порубки. Винуватців знайти неможливо, навіть за умови, коли підключається поліція. Бо такі ділянки у громаді дуже розкидані по всій території. Окрім того, Держекоінспекція нерідко штрафує громаду за незаконну вирубку лісу. І це також фінансовим тягарем лягає на бюджет", — розповів Малинський міський голова.

ФОТО: Олександр Ситайло, Малинський міський голова, Суспільне Житомир

Зі слів посадовця, це не перша земельна ділянка із лісом-самосієм, яку громада передає у користування держави. На минулій сесії депутати ухвалили рішення про передачу 58 гектарів земельних площ.

"Представники ДП "Ліси України" почали розробляти проєктно-технічну документацію на розроблення наших ділянок. На їх території місцями є лісові насадження, віком до 40 і більше років", — сказав Олександр Ситайло.

Головний лісничий Радомишльського лісомисливського господарства Юрій Целованський розповів, що відколи вони стали філією ДП "Ліси України", працювати стало легше.

"Самосійні ліси у великих масштабах дуже складно доглядати. Спочатку потрібно проводити рубки, формувати нові насадження. Тобто це дуже кропітка та затратна робота, яка вимагає грошей, сучасної техніки, охорони. У ДП "Ліси України" створили базу лісової охорони, тож, можна об'їжджати всі ці площі, контролювати виникнення пожеж, виявляти самовільні чи браконьєрські рубки", — сказав головний лісничий.

За словами генерального директора ДП "Ліси України" Юрія Болоховця, передача лісів на землях комунальної власності із лісовими насадженнями, в тому числі і деревами-самосіями, відбувається для порятунку лісів України. Участь у такому проєкті фінансується за рахунок міжнародних премій від європейських держав.

"Загалом такою можливістю відродити ліс в Україні скористалися декілька громад, проте Малинська є беззаперечним лідером. Адже площа переданих на користування державних лісомисливських господарств наразі найбільша — 3300 гектарів. Я вважаю, що Малинська громада ухвалила справді мудре і далекоглядне рішення, адже приєднатися до спільного господарювання із ДП "Ліси України" — це один із дієвих способів зберегти ліси для майбутніх поколінь", — розповів Юрій Болоховець.

ФОТО: Юрія Болоховець, генеральний директор ДП "Ліси України", Суспільне Житомир

Він також додав, що упродовж останнього року до ДП "Ліси України" громади передали державі земельних ділянок площею 24 тисячі гектарів.

Журнал Житомира писав, що у Поліському природному заповіднику на Житомирщині відкрили екологічну стежку.

Нову рекреаційну зону відкрили на Житомирщині у лісгоспі – відпочинок безоплатний.

8 оленят народилося у лісгоспі на Житомирщині: найбільше за чотири роки розведення у вольєрі.

У фазанарії на Житомирщині з'явилось 300 пташенят.

Поділитись

Новини по темі: