13 жовтня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Фермер з Харківщини через війну переніс свій бізнес в Житомирську область

Фермер з Харківщини через війну переніс свій бізнес в Житомирську область

  • Фото: Тетяна Дукач / Суспільне Житомир
  • 14 червня, 2023 9:32

Підприємець Олександр Сластін понад 20 років займався садово-ягідною справою на Харківщині. Повномасштабне вторгнення росії змусило його перенести свій бізнес на Житомирщину, подалі від кордону з росією.

Наразі пан Олександр вирощує в Малинській громаді малину, суницю та сезонні овочі. Цьогоріч планує обробити близько 30 гектарів землі, розповідає "Суспільне".

"Після початку війни плани змінилися кардинально. На жаль вести бізнес так, як ми робили раніше, в звичній формі, на звичних локаціях, у звичних місцях стало майже неможливо. Є певні ризики. Ми вирішили, щоб мінімізувати втрати бізнесу, його оптимізувати та знайти іншу локацію в іншій області, де ситуація більш-менш стабільна. Працюємо приблизно місяць. На сьогодні десь близько 20 людей працюють на підприємстві. А плануємо до кінця року залучати як мінімум ще 30 людей", – розповідає Олександр Сластін.

Від початку повномасштабного вторгнення підприємець намагався мінімізувати втрати та ризики. Він шість місяців шукав громади, де можна буде висадити нові поля.

"Зв’язувалися з головами інших громад. Одні ставилися позитивно, інші взагалі не розуміли, що це таке. Таким чином зв’язалися з керівництвом Малинської громади, на сьогодні вони надали найбільш сприятливі умови для ведення ягідного бізнесу на Малинщині", – каже Олександр Сластін.

За словами підприємця, вторгнення росіян ускладнило логістику, зберігання товару та способи його реалізації.

"Будемо працювати, в тому числі, з міжнародними партнерами. Для цього ми будемо будувати фруктосховище та морозильні камери, щоб зберігати продукцію, а потім реалізовувати її як в Україні, так і за її межами", – зазначає підприємець.

В наступному році Олександр Сластін планує працевлаштувати на Малинщині близько трьохсот людей.

Поділитись

Новини по темі: