28 вересня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Естонія планує реалізувати на Житомирщині понад 10 нових проєктів, серед яких – 7 укриттів для садочків

Естонія планує реалізувати на Житомирщині понад 10 нових проєктів, серед яких – 7 укриттів для садочків

  • Фото: За підтримки уряду Естонії через Естонський центр міжнародного розвитку (ESTDEV) родині із сімома дітьми побудували дім на Житомирщині, мережа
  • 21 червня, 2024 17:19

У перший рік повномасштабної війни Естонія долучилася до відбудови Житомирської області. Завдяки її підтримці в Овручі побудували модульний дитсадок, а в Малині – відновили пошкоджений під час обстрілів міст, пише УКРІНФОРМ.

В інтерв’ю Укрінформу Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк розповіла про проєкти, які нині реалізуються на Житомирщині, українців, котрі виїхали в Естонію під час повномасштабної війни, ключові напрямки співпраці з нашою державою та прокоментувала результати виборів до Європейського парламенту.

Фото: Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк, мережа

56 млн євро з бюджету Естонії планують спрямувати на відбудову Житомирської області 

 

Естонія була однією з перших країн, яка долучилася до відбудови України в розпал війни два роки тому. У 2022 році ми спрямували на це 4 млн євро, у 2023-му – 8 млн євро, а на 2024-2027 роки передбачено 56 млн євро. Усі люди, які працюють в уряді Естонії, вболівають за відбудову вашої країни, а особливо – Житомирської області.

Ми – маленька країна з 1,3 млн населення. Зважаючи на можливості нашого бюджету, ми обрали для допомоги Житомирську область, де вже реалізували багато проєктів. Зокрема, побудували дитячий садок в Овручі, разом із Житомирською ОВА відновили міст у Малині. Кілька тижнів тому міністр закордонних справ Естонії був у Житомирі, де разом із Фундацією Олени Зеленської відкрив дитячий будинок сімейного типу для сім’ї, яка через війну вимушено виїхала з Донецької області. Ми запросили цю сім’ю в літній табір до Естонії.

Хочу наголосити, що коли Естонія займається відбудовою Житомирської області, то йдеться не лише про будівельні матеріали. Побудований в Овручі дитсадок ми забезпечили меблями, комп’ютерною технікою, навчали його вихователів. Тобто своїм проєктам ми даємо розвиток. У грудні минулого року ми привезли солодощі для вихованців того дитсадка, адже нам важливо бачити їхню радість і звертати увагу, чи можемо ще щось покращити.   

Окрім того, ми заклали капсули під будівництво трьох дитячих будинків сімейного типу в Житомирській громаді. Одну з сімей, яка була присутня на цій події, також запросили влітку в Естонію. Ми пообіцяли, що будівництво завершимо до Різдва.

Ми побачили, що начальник обласної військової адміністрації та мери міст віддані своїй справі, а таким людям легше допомагати.

Фото: візит естонської делегації на Житомирщину, мережа

Естонія планує реалізувати на Житомирщині понад 10 нових проєктів 

Зокрема:

  • відновити школу мистецтв у Малині;
  • будуємо укриття для семи дитячих будинків;
  • в Овручі реконструюємо будівлю під житло для внутрішньо переміщених осіб;
  • проводимо також тренінги для представників влади Житомирської області та продовжуємо надавати гуманітарну допомогу.

Хочу зауважити, що Естонія була однією з перших країн, яка заявила, що буде займатися відновленням у довгостроковій перспективі.

Декілька разів у мене запитували, чому Естонія це робить, чи не боїмося ми, що побудований дитсадок знову зруйнують. Я завжди кажу, що ми маємо дати людям надію. Ті, хто живуть в Овручі та Малині, не повинні дивитися на руїни щодня. Ми хочемо, аби люди, які виїхали з України через війну, повернулися додому. Якщо країна-терорист Росія скине бомбу на дитсадок, ми побудуємо новий.  

Ми пообіцяли, що підтримуватимемо Україну в усіх битвах до перемоги. Велика допомога потрібна буде й після війни, а особливо – на відбудову. Прем’єр-міністр Естонії перебувала у Берліні, де проходила конференція з відбудови. Після війни Україна не залишиться сам-на-сам зі своїми проблемами. Ми хочемо, щоб ваша країна стала членом Європейського Союзу та НАТО, і будемо допомагати на цьому шляху.

За матеріалом інтерв'ю Ірини Чириці, Житомир

Поділитись

Новини по темі: