28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • У новому опалювальному сезоні у Житомирі можуть значно зрости тарифи на тепло

У новому опалювальному сезоні у Житомирі можуть значно зрости тарифи на тепло

  • 13 травня, 2021 16:54
Тарифи на тепло у наступному опалювальному сезоні можуть зрости до 60%. Про це під час всеукраїнської наради керівників теплопостачальних підприємств України сказав Олексій Кучеренко – перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунального господарства. 

Причина збільшення тарифів – зростання ціни на газ, передає "Суспільне".

8300 гривень за одну тисячу кубічних метрів газу – таку ціну може встановити для теплопостачальних підприємств у новому опалювальному сезоні НАК "Нафтогаз". За словами першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка, це може призвести до зростання неплатежів.
 

"Вже рахують за новою ціною на газ, яку диктує НАК "Нафтогаз", його дочірня компанія "Нафтогаз Трейдинг", – розповідає Олексій Кучеренко. – Порахували певні міста, зокрема, і Київ, отримали ціну – 8 300 за тисячу кубів. Черкаси порахували тариф – плюс 57-60%, в 6 разів більше. Самі порахуйте, що це буде. Зростуть неплатежі, борги".


Керівник "Житомиртеплокомуненерго" Дмитро Рогожин каже , що підприємство отримало у минулому опалювальному сезоні збитки у сумі 48 мільйонів гривень.
 

"Через те, що з одного боку була виставлена ринкова вартість газу, з іншого – ми виставляли регульовану, то отримали збитки по газу у сумі 48 мільйонів гривень, – каже Дмитро Рогожин. – Через те, що не прийняті перехідні положення у порядку тарифоутворення, тільки за перший квартал цього року підприємство понесло збитки у сумі 23 мільйонів гривень. Вони не перекладені на плечі наших користувачів, але вони нанесені чи нашому підприємству, чи нашій місцевій громаді".


Як розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, запобігти цьому може, зокрема, встановлення "Нафтогазом" річної ціни на газ.
 

"За рахунок того, що складова газу у тарифі – 70-78% , на 60-70 % тариф може зрости, якщо держава не ухвалить рішення, які потрібно. Треба встановити ціну на газ для підприємств теплової енергетики тільки річну, і щоб вона була прогнозованою: 6 тисяч гривень, так 6 тисяч гривень. Ми розуміємо, що те, що буде більше 6 900, як в цьому році, то призведе до зростання тарифів", – зазначив мер міста.


"За моїми даними, сьогодні ціна постачання газу газової компанії "Нафтогаз Трейдинг" – 8 тисяч 325 гривень з ПДВ за тисячу кубічних метрів. Менше цієї ціни на сьогоднішній день я не бачу. Ринок покаже, якою буде ціна, якою буде позиція "Нафтогазу". Разом із Урядом, з Офісом Президента відпрацюємо питання ціни на газ і для того, щоб підприємства теплоенергетики мали можливість впевнено увійти в опалювальний сезон", – прокоментував представник НАК "Нафтогаз України" Едуард Кругляк.

Нагадаємо, раніше газопостачальні компанії оприлюднили ціни на газ за умовами річного тарифу.
Поділитись

Новини по темі: