29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Суд визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку: НБУ готує апеляцію

Суд визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку: НБУ готує апеляцію

  • 18 квітня, 2019 14:52
Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши позов українського бізнесмена Ігоря Коломойського, визнав незаконною націоналізацію Приватбанку. Про це повідомляє сайт суду в четвер, 18 квітня.

Зокрема, суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного Приватбанку з ринку за участю держави.

"Суд... визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація КБ Приватбанк, і визнав недійсним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку", - говориться в повідомленні.

На думку суддів, процедура виведення банку з ринку порушувала норми чинного законодавства.
 

"Підставами для прийняття такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення КБ Приватбанк в категорію неплатоспроможних, в результаті чого в подальшому була ініційована процедура його націоналізації, і власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентовано на законодавчому рівні", - повідомила прес-служба суду.


"Таким чином, процедура націоналізації КБ Приватбанк була визнана судом необґрунтованою і такою, що була здійснена з численними порушеннями чинного на той момент законодавства, наслідком чого стало неправомірне втручання держави в право акціонерів Банку, в тому числі позивача, володіти належним їм майном, що є порушенням як вимог національного законодавства, в тому числі Конституції України, так і положень міжнародних стандартів у цій сфері", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку заявили, що не згодні з рішенням суду і готуються подати апеляцію.
 

"Рішення суду не набуло законної чинності і буде оскаржене Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій і прийнятих рішень регулятора в апеляційній інстанції. Ще раз звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність", - зазначають в прес-службі.


Нагадаємо, ПриватБанк був націоналізований в грудні 2016 року. До цього ним володіли Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.
Поділитись

Новини по темі: