29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Власників «євроблях» почнуть штрафувати по повній програмі або конфіскують авто

Власників «євроблях» почнуть штрафувати по повній програмі або конфіскують авто

  • 17 березня, 2019 18:07
Вже через два місяці в Житомирі власників авто на єврономерах будуть нещадно штрафувати. 24 травня 2019 року спливає пільговий період для розмитнення евроблях, але поставити свої авто на облік вийде не у всіх. За даними податкового комітету Верховної Ради, в Україні ще залишилися нерозмитненими більше 260 тис. машин.

Чиновники не приховують, що якась частина власників цих авто навряд чи зможуть це зробити в найближчі місяці банально через відсутність грошей. При цьому пільги продовжувати точно не будуть.

«Варіантів для тих, хто не встиг розмитнити з якихось причин до 22 лютого, коли діяла 50% -а пільга по акцизу, зараз небагато. Або розмитнити по 100% акцизу, або позбутися від авто, здавши його на розбирання або як донора агрегатів. Але все буде залежати від того, як буде виконуватися закон з 25 травня. Формально, у поліції будуть всі підстави застосовувати штрафи до тих авто, які порушили терміни перебування в країні. Як вони будуть користуватися цим правом на практиці - інше питання. У будь-якому випадку, експлуатувати авто на евробляхах буде не так комфортно, як раніше», - запевнив UBR.ua гендиректор інформаційно-аналітичної групи Autoconsulting Олег Омельницький.
 

Викрасти своє


Де юре, у автомобілістів ще є час на безболісне розмитнення зі сплатою пільгового штрафу у 8 500 грн. Але якщо до 22 лютого 2019 року вони платили половину акцизу, то після цієї дати заплатять уже повну вартість акцизу, але без драконівських штрафних санкцій.

«У власників таких машин ще є час на розмитнення. Правда, це обійдеться дорожче, адже знижки на акциз у них немає. Якщо вони не встигнуть розмитнити або вивезти машини до травня, то їх краще не експлуатувати - будь-який поліцейський зупинить її і випише величезний штраф (від 17000 грн. до 170 000 грн. в залежності від величини прострочення). Тому якщо машина була ввезена «на верблюда», тобто нерезидента, її краще здати на розбирання або самому продати по запчастинах. Якщо ж автомобіль був ввезений на українського власника за схемою «транзит», її треба вивести зі сплатою штрафу у 8 500 грн - все одно дешевше, ніж за їзду на такому автомобілі в Україні», - зауважив головний редактор проекту авто24 Сергій Матусяк.

Ще один варіант, кажуть експерти, зробити все можливе, щоб таке авто «викрали». Написати заяву про крадіжку в поліцію, а саму машину продати по запчастинах. В першу чергу це стосується евроблях, завезення яких було оформлено на українського водія-власника. Тоді у автомобілістів буде формальний привід звалити провину за прострочення на «автовикрадачів».
 

Знайдуть по базі і оштрафують


З 24 травня пільговий період закінчиться і людей почнуть штрафувати по повній програмі, і навіть зможуть конфіскувати авто.

«У власників таких автомобілів ще поки є можливість або розмитнити свої машини, або (якщо авто оформлено на українця через довіреність), здати на металобрухт і отримати з цього хоч якусь вигоду», - підкреслив партнер ЮК «Наказ» Арсеній Салалайко.

Вже з травня здати на металобрухт свої евробляхі вийде. За «втрату» або разкомплектацію автомобіля передбачений штраф в 170 000 грн. Якщо машина оформлена на українця, і він прострочив розмитнення, щось зробив зі своїм авто (наприклад, здав на метал), його оштрафують.

«Якщо машина оформлена на іноземця, а в українця просто довіреність, то тут вже питання, як саме вас притягнути до відповідальності. Але є варіанти, при яких поліція буде стежити за власником машини, (за тим, хто довгий час їздив на даному авто), беруть понятих і складають протокол, в якому встановлюють, що це не машина іноземця, а ваша. Але це знову-таки це питання часу, практики і політики, як себе буде вести поліція після 24 травня. Так чи інакше, оштрафують всіх, у кого не розмитнено авто. Уникнути покарання нереально», - переконаний Салалайко.
 

На дороги краще не виїжджати


З травня на дороги краще не виїжджати на таких машинах, кажуть юристи, так як Фіскальна служба передала поліції базу по машинам, які в'їхали на територію України. Якщо водія зупинять і побачать в базі, що машина знаходиться на незаконній підставі, відразу піде накладення санкцій.

За новим законом (№ 8488), за прострочення розмитнення оштрафують:
  • за 1 день - на 3 400 грн.,
  • за 10-20 днів - 8 500 грн.,
  • за 20-30 днів - 85 000 грн.,
  • більше місяця - 170 000 грн., аж до конфіскації.

Від фінансового покарання не застраховані навіть ті, хто залишить свої бляхи в гаражах. Юристи запевняють, що такі машини будуть обчислювати за все з тієї ж митній базі. У разі, якщо авто завозилося особисто (або на ім'я) українського водія, штраф йому пришлю поштою.

«На даний момент, планується саме така система. Як це буде працювати на практиці, покаже час », - резюмував Салалайко.

Раніше повідомлялось, що в Житомирі різко впали ціни на «євробляхи».
Поділитись

Новини по темі: