18 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Армія
  • Житомир вшанував пам'ять воїнів-інтернаціоналістів. ФОТО

Житомир вшанував пам'ять воїнів-інтернаціоналістів. ФОТО

  • 15 лютого, 2021 14:47
У Житомирі сьогодні, 15 лютого, вшановують учасників бойових дій на території інших держав. День вшанування учасників бойових дій на території інших держав встановлено згідно з Указом Президента від 11 лютого 2004 року. 

У 2021 році виповнюється 32 роки з дня виводу військ з Афганістану.

З цієї нагоди воїни-інтернаціоналісти, учасники бойових дій, військовослужбовці, представники влади, підприємств, установ і громадських організацій міста, а також містяни урочистою ходою пройшли від майдану Соборного по вулиці Великій Бердичівській до пам’ятного знаку на Новому бульварі.

Під час мітингу учасники поклали квіти до пам'ятника «Братам загиблим у Афгані». 

Вічна пам’ять воїнам, які загинули!
 

Довідка


15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю. Через горнило «Афгану» пройшли близько 160 тисяч вихідців з України. 

Під час війни СРСР в Афганістані загинули близько 15 тисяч вояків, із них майже 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Більше 8-ми тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч – інвалідність.

Попри те, що Україна визнала цю війну Радянського Союзу агресією проти Афганістану, вояки-українці, котрі брали в ній участь, все одно прирівняні до учасників бойових дій – «особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини»  – та користуються відповідними державними пільгами, а пам'ятники учасникам війни в Середній Азії не підпали до пунктів Закону про декомунізацію.

З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі. 































Фото: Житомирська ОДА
Поділитись

Новини по темі: