20 травня, 2024
Ми в соцмережах

День Європи 2024: чи відчувають житомиряни себе європейцями

  • Фото: Житомирська міська рада
  • 9 травня, 2024 18:26

Цього року вдруге святкуємо День Європи разом з державами Європейського Союзу. Раніше цей день відзначали щорічно у третю суботу травня, однак 8 травня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким Україна тепер щорічно святкуватиме День Європи 9 травня.

Журнал Житомира запитав містян про те, чи почуваються вони наразі європейцями та які кроки нам варто зробити, аби наблизитися до образу «житомирянина-європейця».

Так. Я вважаю, що Україна не настільки сильно відрізняється від Європи. Наприклад, я була в Чехії і помітила, що там також є проблеми зі сміттям. Мені здається, що в Україні навіть краще для мене жити. Життя в Україні не настільки погане. Раніше всі любили казати, що нам ще далеко до Європи, або що Україна якась не така, а у Європі всі правильні, там з законами все «окей». Ні, нічого подібного. Можливо, ми повинні зменшити рівень корупції, це одна з наших проблем. Але це можливо виправити, і це не означає, що Україна – погана країна. Просто потрібно бути адекватними людьми, — каже Вероніка Куліковська.

Почуваюся українцем. Не хочу, щоб ми були ні росіянами, ні європейцями. Хочу, щоб ми були незалежними. Вважаю, що ми маємо брати приклад з європейців, але залишатися житомирянами. Бути такими, якими є їхні люди – поважати одне одного. Я був у Європі, там людей цінують, а у нас такого немає, — зазначив Нікіта Коломійчук.

Ні, не почуваюся так. Якось з дитинства відчувала себе українкою: завжди розмовляла виключно українською мовою, всі родинні традиції також були виключно українськими. Мені здається, що насамперед нам потрібно об’єднатися як нації. Зараз у багатьох регіонах є проблеми, тому що народ останнім часом дуже різниться у своїх думках. Нам потрібно находити спільну мову, щоб ставати єдиною нацією, — поділилася з нами Аліна Кравчук.

Скоріше «ні», ніж «так». Житомиряни поки не готові до цього. По-перше, багато людей у нашому місті не цінують рідну мову та не поважають особисті кордони інших. Періодично у центрі міста вночі бувають бійки, також є такі проблеми, як вандалізм чи стихійні смітники. Я вважаю, що ми маємо почати поважати одне одного. Складно уявити образ житомирянина-європейця, але це людина яка пишається своєю країною, мовою, не ігнорує приватні кордони інших людей і є політично обізнаною, — розповів житомирянин Тарас.

Житомир має міста-побратими, деякі з яких розташовані у країнах Європейського Союзу. Наприклад, Віла-Нова-де-Фамалікан, Монтана, Плоцьк, Битом, Гдиня, Віченце, Дортмунд, Пардубіце, Цюріх, Люблін, Равич, Малага, Гауда, Освенцим. З цими містами відбувається активний обмін досвідом та співпраця у різних галузях, включаючи економіку, культуру, освіту, спорт, туризм тощо.

Також у Житомирській області діє регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою», який забезпечує підтримку впровадження реформ. Ця програма сприяє створенню прозорої, підзвітної та ефективної системи управління на місцях в Україні.

7 лютого 2019 року на 45-ій сесії Житомирської міської ради була прийнята Концепція інтегрованого розвитку Житомира до 2030 року, яка визначає основні напрямки розвитку міста, враховуючи світові та європейські тенденції, сприяє підвищенню рівня добробуту та задоволеності громади, а також залученню міжнародних інвесторів та донорів. З листопада 2019 року Житомир приєднався до проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», що є продовженням першої фази та базується на її результатах.

Зокрема, у межах цього проєкту було розроблено План сталої міської мобільності, що визначає шість пріоритетів розвитку мобільності нашого міста. Впродовж 2016-2019 років працівники органів місцевого самоврядування взяли участь в тренінгах та семінарах за програмою підвищення кваліфікації «Кваліфікація 2030», що сприяло покращенню співпраці та координації у Житомирській міській раді. Проєкт також стимулював громадську активність через проведення форумів інтегрованого розвитку, урбаністично-культурного фестивалю «Майстерня міста Житомир» та інших громадських заходів. У 2023 році Житомирська міська рада, за підтримки цього проєкту, розпочала розробку Екологічної стратегії Житомирської міської територіальної громади до 2030+ року, що здійснюється за участю німецької урядової компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH і з фінансовою підтримкою урядів Німеччини і Швейцарії. Стратегія охоплюватиме напрямки охорони атмосферного повітря, водних та земельних ресурсів, зелене будівництво, адаптацію до змін клімату та управління відходами.

Дізнатися детальніше про все це можна на офіційній платформі проєкту.

Журнал Житомира повідомляв, що відбулася фотовиставка до Дня Європи: Житомир дякує містам-побратимам за допомогу

Поділитись

Новини по темі: