29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Харчування по-новому: у садочках Житомира дітей тепер годують м'ясними мафінами, фішболами та сочевицею. ФОТО

Харчування по-новому: у садочках Житомира дітей тепер годують м'ясними мафінами, фішболами та сочевицею. ФОТО

  • 10 січня, 2022 17:53
З 1 січня 2022 року в житомирських освітніх закладах офіційно стартував перехід на нові норми харчування. В оновленому раціоні збільшено кількість фруктів, м'яса і водночас стало менше цукру, солі та борошна.

У дитсадку №58 відтепер на обід подають суп селянський з перловою крупою, мафіни з яловичини та овочами, картопляне пюре, салат із буряка та з родзинками, кисіль з плодово-ягідного соку, цільнозерновий хліб, інформує ЖМР.
 

«Раніше ми отримували з м'яса яловичину і птицю. Зараз - свинину, яловичину, філе птиці, бедро без кістки та шкіри. З круп новими у харчуванні є сочевиця, булгур, макаронні вироби вищого ґатунку твердих сортів. Багато введено овочів та фруктів. Отримуємо як сирі, так і заморожені.  Наприклад, на сніданок готуються макарони з овочами та фрукти в сиропі. Тепер - мінімум солі та цукру. В групах раннього віку (1-3 роки, - ред.) діти не споживатимуть цукру взагалі, солі - менше. Введено багато печених фруктів та фруктів у карамелі», - розповідає Тамара Савчук, завідувачка дитсадку.


При введенні нових страв вивчали смакові уподобання дітей. Так, діти не хотіли їсти печінку, тому від неї у закладі відмовилися. 
 

«Як ми не намагалися додати до печінки якийсь секрет, діти печінки не їдять. Тому у новому меню її немає. Все інше дітки їдять добре. За день малюки отримують до 10-ти різноманітних страв, які не повторюються упродовж тижня», - зазначають в садочку.


Нове меню для дітей розраховане на 4 тижні та складається зі 160-ти різноманітних страв. 
 

«Не було раніше салату із червоної квасолі, капусти з бобовими. З’явилося чимало страв із гарбуза. Наприклад, ікра гарбузова... Квашені овочі даються дітям від 5-ти років. Багато салатів із моркви. Салати з буряка теж оновлені. Нова страва - салат з буряка з родзинками, припущений зі сметаною… Хліб - виключно цільнозерновий. Крупи розділені на злакові, бобові та зернові. Раніше такого розділення не було. Рис з овочами та різотто замінили плов з м’ясом. З’явилися нагетси з січеного курячого філе. Фішболи - це рибна страва з овочами та рисом. Дітки це люблять. Кондитерські вироби, печиво, повидло виключили з меню повністю. З борошняних виробів лишилися тільки пампушки до борщу. Пампушки або галушки до борщу подаються один раз на місяць. Борошно тепер - допоміжний продукт», - розповіла старша медична сестра з дієтхарчування Людмила Межевич.


Раніше страви для дітей готувалися на плиті та духовці, обжарювалися у жаровнях. Тепер для приготування використовують параковектомат, завдяки якому страви зберігають всі поживні речовини, необхідні дитячому організму. 

Як повідомлялося, з 1 січня в дитсадках і школах Житомира підвищилася вартість харчування.




























 

Фото: ЖМР
Поділитись

Новини по темі: