23 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Військовий облік жінок планують перевести в онлайн: Міноборони розробляє процедуру

Військовий облік жінок планують перевести в онлайн: Міноборони розробляє процедуру

  • 28 грудня, 2021 14:53
У Міністерстві оборони працюють над тим, щоб перевести в онлайн формат та автоматизувати процес військового обліку українців. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Вона наголосила, що облік - це не призов і не мобілізація.
 

"Наказ 313 не несподіваний. У березні цього року був прийнятий закон, який запровадив саме такий облік. Підтримали абсолютна більшість фракцій - тобто, це спільне парламентське рішення спрямоване на оновлення, удосконалення системи військового обліку. Наказ є виконанням цього закону. Військовий облік жінок був і раніше. Приміром, постановою КМУ від 1994-го передбачалось близько 40 професій/спеціальностей, що були підставою для взяття жінок на військовий облік. Що цікаво, до 2008-го було заборонено оприлюднювати цю постанову. З тих пір частина професій зникла, інші - з‘явились. Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та удосконалення", - зауважила Маляр.




Вона пояснила, що необхідно "навести лад у військовому обліку та знати потенціал. Адже однією з багатьох проблем, яка стала очевидною у 2014, - це зруйнована система військового обліку".

Ганна Маляр зазначила, що йти до військкоматів вже завтра не потрібно. На це буде відведено увесь 2022 рік.
 

"Протягом 2022 року Генеральний Штаб створить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Також будуть переглядатись вже чинні норми. Зараз ми працюємо над тим, щоб перевести в онлайн формат та автоматизувати цей процес - у частині, в якій це буде технічно можливо", - написала заступниця.

 

Військовий облік жінок


Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок віком від 18 до 60 років на військовий облік як військовозобов'язаних. Про це йдеться в наказі міністерства №313, ухваленому 11 жовтня 2021 року, документ набрав чинності 17 грудня.

На сьогоднішній день в перелік входять такі професії як: лікарі, музиканти, програмісти, соціальні працівники, журналісти, юристи, працівники ресторанів та готелів, діловоди, бухгалтери, рекламники та інші. З повним переліком професій, представники яких повинні стати на військовий облік в Україні можна ознайомитися тут.

Якщо жінка стала на військовий облік, то під час оголошення воєнного стану або мобілізації її можуть призвати на службу. Але все це відбувається тільки за згоди самої військовозобов’язаної.


 

Що буде, якщо не стати на військовий облік?


З 2023 року організації, підприємства та установи, незалежно від форми власності, повинні будуть проконтролювати, щоб їхні працівниці певних професій стали на військовий облік. Тоді ж при прийманні на роботу роботодавець повинен перевіряти документи про взяття на облік.

ФОП (якщо не є керівником підприємства) не повинен контролювати військовий облік своїх працівниць. Всю відповідальність в цьому випадку покладають на самих робітниць.

З 2023 року, якщо жінка, професія якої входить в перелік, не стала на військовий облік, а організація, установа чи підприємство не проконтролювало це процес, будуть сплачуватися штрафи. Жінок штрафуватимуть від 850 гривень. А підприємствам загрожуватимуть штрафи від 5 500 гривень.
Поділитись

Новини по темі: