19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Донор-рекордсмен: житомирянин Сергій Ващенко за своє життя здав понад 100 літрів крові

Донор-рекордсмен: житомирянин Сергій Ващенко за своє життя здав понад 100 літрів крові

  • 8 грудня, 2021 8:33
Житомирянин Сергій Ващенко є рекордсменом серед донорів області. За своє життя він 245 разів здавав кров. Цьогоріч Сергію присвоїли почесне звання "Заслужений донор України". Відзнаку йому 1 грудня вручав у Верховній Раді Президент України.

Вперше Сергій Ващенко здав кров у 1992 році, аби врятувати життя свого похресника. Відтоді один-два рази на місяць чоловік ходить робити донації в обласний Центр крові, повідомляє "Суспільне".
 

"Було таке, що здавав кров двічі на місяць упродовж двох-трьох місяців поспіль, якщо у тому була потреба, – говорить Сергій. – Мене, як донора, викликали до Центру крові і я здавав. Треба, значить, треба. 244 безоплатні донації – це 103 літри крові і її компонентів. Подвигу я в цьому не бачу".


Сергій – учасник АТО, тому, коли кров потрібна його побратимам та іншим військовим, одразу ж, каже, відгукується і йде робити донацію.

"У нас постійно комусь треба кров. Моїм побратимам теж треба. Поранені хлопці також потребують крові", – розповідає Сергій.

Дружина Сергія Любов Грінчук працює в обласному Центрі крові. Аби підтримати чоловіка, теж стала доноркою.
 

"Моє ставлення до того, що чоловік здає кров, завжди було дуже позитивним, – говорить Любов Грінчук. – Постійно підтримую його. Кажу: здавай, це потрібно. Я й сама час від часу здаю кров".


"Сергій за 28 років зробив у нашому закладі понад дві сотні донацій, здавши 103 літри крові. Це рекорд серед донорів. Він є прикладом для інших. Це – подвиг, який не кожен може здійснити", – каже медична директорка обласного Центру крові Алла Островська.
 
Поділитись

Новини по темі: