23 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Сухомлин про новий опалювальний сезон: Розробляємо план, як залишити тариф для населення на рівні минулорічного

Сухомлин про новий опалювальний сезон: Розробляємо план, як залишити тариф для населення на рівні минулорічного

  • 2 вересня, 2021 8:56
Перед початком нового опалювального сезону склалася складна ситуація з цінами на газ. Наразі ринкова ціна на блакитне паливо складає близько 20 000 грн за тисячу куб. м. Однак Уряд та міська влада запевняють, що для теплокомуненерго зафіксували ціну 7420 грн і тарифи на опалення суттєво не зростуть.

Детально про тарифи і виклики опалювального сезону 2021/2022 розповів міський голова Житомира.
 

"Вчора (31 серпня, - ред.) в Києві відвідав зустріч під головуванням міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова. Офіс Президента поставив задачу: не піднімати тарифи для населення в цьому опалювальному сезоні. Та захмарна ціна на газ, яка зараз діє в Україні та Європі, – це політична спекуляція з боку Росії, ми всі це розуміємо. Таким чином тиснуть на Європу з приводу запуску газогону "Північний потік 2". Якщо Росія припинить транзит – нам доведеться дозакуповувати газ у Європи і гнати його назад, аби підтримувати тиск у газотранспортній системі України. Складна задача для держави. Держава спільно з Нафтогазом зафіксували тариф у 7420 грн/тис. м. куб для підприємств теплової енергетики на формування тарифа населенню. В порівнянні з ринковою ціною в 20 000 грн – це в 3 рази менше. Але в порівнянні з ціною в минулому опалювальному сезоні (6900) – вище. Від 20 000 грн держава фактично бере на себе до 180 мільярдів дотацій по Україні", – пояснив Сергій Сухомлин.


Якщо в Житомирі закладуть ціну газу 7420 грн, то тариф може зрости на 6,5%.

"Зараз із обласною владою розробляємо план: як залишити тариф для населення на рівні минулого опалювального сезону. Задача – непроста", – додав мер міста.

Для бюджетної сфери (садочки, школи, лікарні) ЖТКЕ буде закуповувати газ за ринковою ціною.
 

"За таких умов, тариф може зрости до 4500 грн/гігокалорію. Тому запуск котелень на трісці, першу з яких ми цього року відкриємо, дуже важливий! Аби звідти пустити тепло на школи, садочки, лікарні Житомира. Таким чином – не бути залежними від коливань ціни газу", – сказав Сухомлин.


Міський голова торкнувся теми гарячого водопостачання. За його словами, після відкриття ТЕЦ планується відновити постачання гарячої води до міських лікарень.
 

"Однією з стратегічних задач нашого КП "Житомиртеплокомуненерго" буде підключення гарячого водопостачання. У майбутніх новобудовах – автоматично під’єднуватиметься. Це важливо і для наших майбутніх ТЕЦ, які вироблятимуть тепло з альтернативного палива, – вони зможуть на повну працювати цілий рік, а не лише в опалювальний сезон! Зокрема, заплановано відновити гаряче водопостачання до Лікарні №1 і Лікарні №2. Це зменшить навантаження на бюджет", – додав міський голова.


Нагадаємо, у Житомирі на території котельні РК-10 за грантові кошти будується унікальна ТЕЦ. Вона оснащена турбіною для комбінованого виробництва тепла та електроенергії. У березні 2021 року посол Великобританії оглянула будівництво нової ТЕЦ.
Поділитись

Новини по темі: